Anketa: Čaušesku pozitivna ličnost

Bukurešt -- Skoro polovina Rumuna smatra da je Nikolaj Čaušesku bio politička ličnost koja je odigrala pozitivnu ulogu u istoriji Rumunije, pokazuju rezultati jedne ankete.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema anketi INSCOP, koju je objavila rumunska agencija Adjerpres, 47,5 odsto ispitanika misli da je Čaušesku bio pozitivan, za 46,9 odsto Rumuna on je bio negativna ličnost, a 5,6 odsto ispitanika nije odgovorilo ili nije znalo odgovor.

Kad je reč o Čaušeskovoj supruzi Eleni, čak 80,2 odsto Rumuna smatra da je supruga nekadašnjeg predsednika imala negativan uticaj na rumunsku istoriju, za 12,1 odsto Rumuna njen uticaj je bio pozitivan, a 7,7 odsto onih koji su učestvovali u anketi nisu odgovorili ili nisu znali odgovor.

Anketa je sprovedena od 7. do 14. novembra prošle godine na uzorku od 1.055 ljudi, pri čemu je najmladji učesnik ispitanika imao 18 godina.

Rumunski komunistički diktator i njegova supruga streljani su 1989. godine na kraju trodnevnog sudjenja pred specijalnim vojnim sudom i demonstracija naroda nezadovoljnog njegovom vladavinom.

strana 1 od 1344 idi na stranu