"Ćuruvija": Biće saslušan vrh DB

Na listi za saslušanje o ubistvu Slavka Ćuruvije su petorica pripadnika Državne bezbednosti koji bi mogli da budu i svedoci saradnici, piše Blic.

Izvor: Blic

Petak, 17.01.2014.

22:30

Default images

"Planirano je saslušanje Branka Crnog, Milorada Bracanovića, Franka Simatovića, Veselina Lečića i Slaviše Arsića. Sumnja se da svi imaju saznanja i o ubistvu Ćuruvije, i o drugim zločinima. Neki su bili uključeni u lividacije, pa mogu da budu među okrivljenima, a neki bi mogli da potvrde iskaz Milorada Ulemeka Legije" , kaže izvor Blica upoznat sa istragom.

Za ubistvo vlasnika “Dnevnog telegrafa” osumnjičeni su kao naredbodavac Radomir Marković, kao organizator Milan Radonjić, kao saizvršilac Ratko Romić i kao ubica Miroslav Miki Kurak. Očekuje se da uskoro bude saslušan prvoosumnjičeni Marković. Od njegovog iskaza zavisi da li će istraga biti usmerena prema naručiocu ubistva, a prema dosadašnjim saznanjima veruje se da je reč o Mirjani Marković, predsednici JUL-a.

Zora Dobričanin Nikodijević, branilac Radonjića i Romića, kaže za Blic da apeluje na medije da ne učestvuju u kršenju prezumpcije nevinosti i povredi prava na pravično suđenje.

"Ovo je pritisak na pravosuđe. Neću da komentarišem ništa vezi ovog postupka. To ostavljam pozvanima i nepozvanima, a kao branilac tek ću se upoznati sa sadržajem predmeta, dok svi drugi sve znaju i presuđuju", kaže Dobričanin.

Na pitanje Blica da komentariše iskaz Ulemeka, kaže: “Ne verujem dok lično ne čujem i ne vidim Ulemeka da govori to o čemu mediji izveštavaju”.

Milorad Bracanović

Pao je na poligrafu, što je istragu uputilo na to da mu je tadašnji komandant JSO Ulemek rekao ko je ubio Ćuruviju. Bracanović je 1999. bio zamenik Ulemeka zadužen za obaveštajne poslove. Od 2001. napreduje i postaje načelnik Sedme uprave za prisluškivanje i tajno praćenje, a od novembra iste godine, posle pobune JSO, pa do februara 2003. zamenik je šefa DB. U vreme „Sablje“ biva uhapšen i osuđen na četiri godine zatvora jer nije prijavio ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Međutim, tu kaznu je prepolovio Vrhovni sud Srbije, a zatim je još smanjena zbog dobrog vladanja.

Branko Crni

Prvi je na listi svedoka. Kada je osumnjičeni Marković postavljen za šefa DB, istog dana je za svog pomoćnika postavio Crnog, koji mu je sve vreme mandata bio desna ruka. Na primer, kada je Marković 6. oktobra 2000. izdao naredbu da se uništavaju dokumenta iz arhiva DB, Crni je održao sastanak s načelnicima resora i insistirao na sprovođenju te odluke.

Vesellin Lečić

U vreme ubistva novinara bio je zamenik načelnika kontraobaveštajnog odeljenja Centra DB u Beogradu. Bio je blizak saradnik Radonjića, koji ga je postavio za zamenika. Tokom 2001, dok je Ulemek još bio komandant, Lečić postaje obaveštajni oficir JSO i praktično dolazi na mesto Bracanovića.

Slaviša Arsić

Bio je u DB saradnik od poverenja optuženih Radonjića i Romića. Njegovo ime se pojavljuje u istrazi ubistva novinara. Kad je 2006. najavljeno podizanje optužnice za ubistvo Ćuruvije, interesovao se za policajce koji vode istragu. Pridružio se Romiću u zloglasnom Šestom odeljenju.

Franko Simatović

Frenki je osnivač Jedinice za specijalne operacije i zamenik Jovice Stanišića, koji je pre Markovića vodio DB. Simatović je u DB uveo Miroslava - Mikija Kuraka, osumnjičenog da je ubio Ćuruviju, tako što ga je prebacio iz Specijalnih jedinica MUP. Rasporedio je Kuraka u svoje obezbeđenje, a u vreme ubistva Ćuruvije poslao ga je da čuva Milorada Vučelića, važnog saradnika DB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: