A šta ako Ulemek promeni iskaz?

Beograd -- Milorad Ulemek može na sudu da promeni iskaz u kojem je izneo svoja saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije, a sud će oceniti koja je njegova priča pouzdanija.

Izvor: Blic
Podeli

"U slučaju da na suđenju ćuti ili da kaže da ono što je ranije rekao nije tačno, sud može da prihvati Ulemekov prvobitni iskaz, ali će vrednost te izjave biti manja", objašnjava za Blic dr Božidar Banović, profesor krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i bivši direktor Više škole unutrašnjih poslova.

On dodaje da je za sud pouzdaniji i da ima mnogo veću dokaznu vrednost iskaz svedoka koji je neposredno nečemu prisustvovao nego kada iznosi priču koju je čuo od nekoga. Na pitanje kakva je mogućnost da Ulemek ima direktna saznanja o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", Banović odgovara: "S obzirom na neformalni položaj koji je tada imao, moguće je da je u nekom trenutku bio prisutan kada se o tome negde odlučivalo."

Advokat Božo Prelević kaže da ne veruje da će Ulemek izmeniti svoj iskaz, koji je dao u prisustvu advokata i tužioca. "Ali njegov iskaz mora da bude saglasan s drugim materijalnim tragovima, dokazima i izjavama, odnosno mora da se uklopi u jedan sled koji vodi ka krivičnom delu i njegovim izvršiocima", ističe Prelević.

Podsetimo, nekadašnji pripadnici DB-a Milan Radonjić i Ratko Romić uhapšeni su pre dva dana pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije. Ključni svedok u slučaju njihovog hapšenja bio je, kako je rekao specijalni tužilac za organizovani kriminal, upravo bivši komandant JSO Milorad Ulemek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu