Grku zatvor zbog vređanja monaha

Atina -- Grk Filipos Loizos, koji je otvorio stranicu na Fejsbuku radi ismevanja poštovanog pravoslavnog monaha Pajsija Svetogorca, proglašen je krivim za bogohuljenje.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset meseci, objavili su lokalni mediji.

Više hiljada Grka izrazilo na društvenim mrežama 2012. godine svoje protivljenje hapšenju 28-godišnjeg Loizosa, koji je iskoristio igru reči i ime oca Pajsija (Paisios) zamenio nazivom tradicionalnog grčkog jela od testenine i mlevenog mesa (pastitsios), preneo Rojters.

"On se samo bavio satirom u zemlji u kojoj je satira rođena", rekao je danas Loizosov advokat Jorgos Kleftodimos i dodao da njegov klijent nije imao nikakvu nameru da uvredi pravoslavnu crkvu.

Otac Pajsije, koji je u Grčkoj veoma poštovan zbog svog duhovnog učenja, a neki njegovi poštovaoci tvrde i da je imao proročke moći, preminuo je 1994. godine.

Loizos je uložio tužbu na presudu i neće otići u zatvor sve dok njegov slučaj ne bude iznesen pred viši sud, rekao je advokat Kleftodimos.

Tužbu protiv Loizosa, u kojoj je on optužen za vređanje religije i zlonamero bogohuljenje, tužilaštvo je podiglo nakon što je taj slučaj u grčkom parlamentu izneo poslanik iz redova desničarske stranke Zlatna Zora Hristos Papas.

strana 1 od 140 idi na stranu