Sveštenik optužuje gej lobi u crkvi

Moskva -- Ruski sveštenik i uticajni bloger Andrej Kurajev izazvao je skandal u Rusiji zbog optužbi na račun homoseksualnog lobija u okrilju Ruske pravoslavne crkve.

Izvor: Beta
Podeli

Kurajev, čije su izjave često u suprotnosti sa zvaničnim stavovima crkve, otkrio je krajem 2013. godine u svom internet dnevniku slučajeve seksualnog uznemiravanja polaznika teološke škole u Kazanju.

Nakon što je Patrijaršija krajem decembra poslala komisiju u Kazanj, nijedan od šefova tog seminara nije kažnjen, dok je Kurajev otpušten sa Teološke akademije u Moskvi, gde je 10 godina radio kao profesor.

"Moćan homoseksualni lobi u okviru crkve protivi se otkrivanju tog problema... Uprava crkve je čak odlučila da skrene pažnju sa skandala", predlažući konsultacije o zabrani homoseksualnosti u Rusiji, izjavio je Kurajev agenciji Frans pres.

Portparol RPC Vsevolod Čaplin predložio je prošle sedmice da se organizuje referendum o zabrani homoseksualnosti, čime bi se vratilo kažnjavanje, kao što je bilo u vreme Sovjetskog Saveza.

Homoseksualnost se u Rusiji do 1993. godine smatrala krivičnim delom, za koje je bila zaprećena kazna do osam godina zatvora, a do 1999. mentalnim oboljenjem.

Prema rečima Kurajeva, "gotovo 50 episkopa od njih 300", koliko ih ima u Ruskoj crkvi, ima homoseksualne odnose, zbog čega bi trebalo da budu raščinjeni.

Četiri ruska episkopa su bila u centru afere početkom dvehiljaditih zbog homoseksualnosti i privremeno su bili udaljeni sa položaja. Međutim, trojica njih su vraćena na položaj nakon izbora patrijarha Kirila 2009. godine, kaže Kurajev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1344 idi na stranu