Ustavne promene rešavaju autonomiju

Pitanje autonomije Vojvodine neće biti rešeno izmenama važećeg Statuta, već ustavnim promenama, kaže potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

20:57

Default images

Pitanje autonomije Vojvodine neće biti rešeno izmenama važećeg Statuta, kojeg je delimično osporio Ustavni sud, već ustavnim promenama koje će omogućiti decentralizaciju Srbije i definisanje statusa pokrajine, izjavio je Ješić.

"Vojvođansko pitanje otvoreno je gotovo 100 godina, i to se ne može rešiti jednim aktom kao što je Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine", rekao je Ješić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je ocenio da je "više nego očigledna" želja Srpske napredne stranke da se "dočepa" pokrajinske vlasti i dodao da je takva tendencija već viđena i na lokalnom nivou "gde se kupuju odbornici".

"Situacija je takva da se svim sredstvima pokušava preuzeti vlast, kao i na lokalu. Tako je u Pećincima čovek držan u pritvoru 40 dana pod izgovorom da ne može da se nađe svedok, a svedok je inače predsednik opštine, samo da bi se uvele privremene mere i raspisali novi izbori", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, aktuelna vladajuća koalicija u Skupštini Vojvodine funkcioniše "besprekorno" i nema nikakvih problema u donošenju odluka.

Govoreći o odnosu Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) prema unutarstranačkim trvenjima i pokušajima smene Dragana Đilasa, Ješić je rekao da je taj odbor doneo zaključak da ne treba ići u unutarstranačke izbore i da se "Đilasu mora dati poštena šansa".

On je naveo i da samo dva stranačka odbora iz Vojvodine to nisu prihvatila, od kojih je jedan subotički.

"Dragan Đilas apsolutno zaslužuje podršku, imaće izborne cikluse da se pokaže, a predstoji nam i reforma stranke i vraćanje ideologije u DS. I najveći deo stranke podržava trenutnu strukturu u vrhu DS. Očekujem otvorenu raspravu na Glavnom odboru, ali i odgovore na pitanja da li mi političko delovanje podrazumevamo samo u kontekstu učešća u vlasti", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, Dragan Djilas treba da bude kandidat za gradonačelnika Beograda, bez obzira na mogućnost da se istovremeno raspišu i republički izbori.

"Ako budu i parlamentarni izbori, nije sporno da on bude nosilac i te liste", kaže Ješić.

Dodao je i da su za demokrate vanredni republički izbori važni, ali "ne krucijalno važni", jer je ovo vreme da se stranka reformiše.

"Naš cilj su lokalni i pokrajinski izbori 2016. godine, za koje moramo da budemo apsolutno spremni", naveo je Ješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: