Novo suđenje za zločine u Lovasu

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je 14 pripadnika JNA bilo osuđeno na kazne od četiri do 20 godina zatvora zbog zločina u hrvatskom selu Lovas.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tom odlukom ukinuta je presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i nalaženo da se suđenje ponovi, rekla je Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Suđenje će biti ponovljeno i za četvoricu bivših članova JNA: Miodraga Dimitrijevića koji je bio osuđen na 10 godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića koji su bili osuđeni na po pet godina i Radisava Josipovića koji je bio optužen na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni", Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Oni su bili osuđeni jer su se, prema navodima optužnice, teretili da su u oktobru i novembru 1991. godine ubili 70 hrvatskih civila.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su još 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Optuženi se terete da su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo još troje civila.

Info

RS: Uhapšeno 12 dilera droge

Banjaluka -- Policija Republike Srpske (RS) uhapsila na području Hercegovine 12 osumnjičenih za promet droge i zaplenila oko 67 kilograma "skanka", saopštio je MUP RS.

Region petak 31.01. 23:42 Komentara: 2
strana 1 od 1344 idi na stranu