Na zastavu CG uneti elemente islama

Podgorica -- Potpredsednik crnogorske vlade i lider Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da je naziv Bošnjak istorijsko ime za islamizirane Slovene na području Balkana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Naziv Musliman, sa velikim 'M', uveden je u komunističko vreme i naglasio, ali to nije održivo rešenje", rekao je Mustafić u intervjuu internet portalu Radio-televizije Crne Gore.

Prema njegovim rečima, dve trećine građana islamske vere u Crnoj Gori prihvatilo je kao nacionalno ime naziv Bošnjak.

"Ustav Crne Gore sadrži oba imena - Bošnjak i Musliman, za pripadnike islamske vere u toj državi", dodao je Mustafić.

On je rekao da mu ne smetaju hrišćanska obeležja na državnoj zastavi Crne Gore, ali je zatražio da se na zastavu unesu i "elementi islama".

"I pripadnici islama su ovde autohtoni stanovnici, vekovima su gradili Crnu Goru, oni su deo njene društvene stvarnosti i tražimo da se to iskaže i kroz simbole naše države", rekao je Mustafić u intervjuu Radio-televiziji Crne Gore.

Za to je, dodao je, potrebna samo politička volja, izmena zakona, a onda stvar treba prepustii herladičarima koji će simbolički prikazati stvarni društveni sadržaj naše države.

"Nemamo dileme da grb, zastava, himna, kakvi god da su, da li ih mi emotivno prihvatali ili ne ili imali rezervu prema njima, treba da budu poštovani sada i takvi kakvi jesu. Apsolutno se mi, a tako će biti i ubuduće, sa najvećim stepenom uvažavanja odnosimo prema tim simbolima, jer to pokazuje naš odnos prema državi", rekao je Mustafić.

On smatra i da treba još mnogo raditi na unapređenju položaja bošnjačko-muslimanskog naroda, kao i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Govoreći o Njegošu, Mustafić je istakao da su Bošnjaci, napuštanjem sednice parlamenta, jasno pokazali da smatraju da dan njegovog rođenja ne treba proglašavati praznikom.

On tvrdi da se time nijednog trenutka nije želelo politizovanje tog pitanja, a još manje umanjiti dimenzija i značaj Njegoševog dela, već da je ta stranka očekivala da će obeležavanje dva veka od rođenja crnogorskog pesnika biti dobar povod da se, sa kritičke distance, bez mitromanije i kompleksa, sagleda njegovo delo i, kako je rekao, makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vređaju muslimane i šalju poruke verske i etničke netrpeljivosti.

"Mislim da bi to bio veliki doprinos daljoj izgradnji međuverskog sklada", rekao je Mustafić.

Lider Bošnjačke stranke je ponovio stav da 13. novembar, dan rođenja Petra Petrovića Njegoša, ne može da bude proglašen za dan crnogorske kulture, jer su, kako je objasnio, neke ideje iz "Gorskog vijenca" inspirisale genocid nad Muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Region

RS: Uhapšeno 12 dilera droge

Banjaluka -- Policija Republike Srpske (RS) uhapsila na području Hercegovine 12 osumnjičenih za promet droge i zaplenila oko 67 kilograma "skanka", saopštio je MUP RS.

Region petak 31.01. 23:42 Komentara: 2

Muke sa snegom i vetrom u reginu

Beč/Ljubljana/Bukurešt -- Sneg, olujni vetrovi i nanosi prave probleme u evropi od Austrije do Rumunije. Zavejani Koruška i Tirol, u Sloveniji saobraćaj otežan, Rumunima pomaže vojska.

Region petak 31.01. 12:49 Komentara: 0

BIH: Zatvor zbog ubistva risa

Sarajevo -- Četri lovaca, koji su na području Fojnice u Bosni i Hercegovini upucali risa, životinju koja je zaštićena u celoj Evropi, preti zatvorska kazna do godinu dana.

Region petak 31.01. 11:19 Komentara: 5
strana 1 od 140 idi na stranu