2060. će nas biti kao 1927. godine

Srbin je stariji od prosečnog Evropljanina, a svake godine je 40.000 manje rođenih nego umrlih.

Izvor: RTS

Subota, 04.01.2014.

23:46

Default images

Parovi se sve kasnije odlučuju da osnuju porodicu, a migracije se ne zaustavljaju. Ako se taj trend nastavi, 2060. će nas biti kao 1927. godine.

Stanovništvo u Srbiji spada među najstarije populacije na svetu, jer se više od pola veka suočava s nedovoljnim rađanjem. Svake godine u našoj zemlji nestane jedna opština veličine Ćuprije.

Ako se tako nastavi i ostvare pretpostavke demografa, broj stanovnika Srbije bi 2060. godine bio sveden na 4,9 miliona, odnosno za trećinu manje nego sada.

Prazno selo je pravi simbol sve praznije Srbije. U Zorovcu kod Leskovca, sa samo tri domaćinstva, ni puta ni vode - izvor je kilometar daleko.

"Da je sneg ne biste mogli da dođete da nas vidite", otpozdravlja stanovnica Zorovca.

Svake godine 40.000 je manje rođenih od umrlih, stariji smo od prosečnog Evropljanina. Žene se kasnije odlučuju da rađaju, najčešće između 30 i 34 godine, a migracije se ne zaustavljaju.

Demografi u obzir uzimaju nepovoljne društveno-ekonomske prilike u zemlji, ne prognoziraju poboljšanje - otuda pretpostavka da će narednih desetak godina biti nastavljen pad fertiliteta.

"Ako bi se te pretpostavke ostvarile onda bi Srbija 2060. godine imala 4,9 miliona stanovnika, vraćamo se na broj stanovnika iz 1927. godine. Da bi bila prosta reprodukcija potrebno je da svaka žena rodi 2,1 dete u proseku, da bi bila zamena generacija", objašnjava demograf Vladimir Panev.

Da bi se to desilo nužni su ekonomski preduslovi, svesni su i demografi i političari.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da neće tolerisati stvari poput otpuštanja trudnica. Dok je on predsednik parlamenta, tvrdi, žestoko će se suprtostavljati takvim pokušajima.

"Sve kasnije se odlučuju da imaju potomstvo, ali zato što je teža ekonomska situacija, nego pre 30 godina. Moramo da preokrenemo trend i da pomognemo da u zemlju dođu investicije i otvore radna mesta koja će mlade ljude zaposliti", dodaje Stefanović.

"U našoj kući je puno sreće zato što ima toliko dece", kaže jedna od šestoro dece porodice MIladinović iz centralne Srbije.

Majka Tanja Miladinović kaže da peto i šesto dece ne postoje nigde za državu i da za njih nema dečijeg dodatka.

"Stalno pričamo o nekoj beloj kugi. Ja nisam rodila decu da mi država pomogne", priča Tanja Miladinović.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ističe da je natalitet tema broj jedan.

"Nadam se da će naši ministri, koji nisu još poradili na tome, imati dovoljno vremena da pokažu svoje opredeljenje za realizaciju tih ciljeva", dodaje Dačić.

Ako se uzme u obzir visoka projekcija, odnosno naglo povećanje fertiliteta, Srbija bi i u tom slučaju imala milion stanovnika manje 2060. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

293 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: