Užice:Nova kontrola vode u četvrtak

Voda iz užičkog vodovoda koja se već šest dana ne koristi za piće, biće ponovo proverena u četvrtak, 2. januara, izjavio je direktor "Vodovoda" Dragan Simić.

Izvor: Beta

Utorak, 31.12.2013.

18:47

Default images

Simić je rekao da će uzorci biti uzeti iz Fabrike vode na Cerovića brdu u Užicu posle prečišćavanja vode hlor-dioksidom. Uzorke će analizirati Zavod za javno zdravlje "Batut" iz Beograda.

U četvrtak, 2. januara, ističu 72 sata od početka hemijskog tretmana vode koja stiže iz akumulacije Vrutci gde je voda zagadjena algama, te je šest dana zabranjena njena upotreba za piće i kuvanje hrane.

Užički "Vodovod" je u ponedeljak, 30. decembra, u crpnoj stanici "Turica" montirao opremu pomoću koje ubacuje hlor-dioksid u cevovod s vodom koja stiže s Vrutaka. Tako tretirana voda se kroz cevovod dužine 600 metara pumpa do Fabrike vode na Cerovića brdu u Užicu.

Direktor "Vodovoda" dodaje da su uzeti uzorci vode pre tretmana kako bi se sagledali efekti hemijskog čišćenja cevovoda sirove vode.

On dodaje da predstoji čišćenje gradske vodovodne mreže i sanacija akumulacije Vrutci kojom gazduju "Srbija vode" čije su ekipe danas na jezeru.

Po rečima direktora Simića, Užičanima su pomogle kolege iz kruševačkog "Vodovoda" koji je ranije imao isti problem.

Tehnički direktor "Vodovoda" Dragoljub Kostić ranije je izjavio da je čisćenje vode hlor-dioksidom bezbedno, efikasno i pouzdano, mada je skupo, a koristi se u Kruševcu.

Užicu je iz akumulacije Vrutci stizalo 220 litara vode u sekundi, što je zadovoljavalo potrebe najvećeg dela grada.

Druga dva vodovodna sistema - Potpeć i Živkovića vrelo kapaciteta su 100 litara u sekundi i voda iz njih je i sada ispravna.

Oni obično snabdevaju samo rubne delove Užica, ali su sada veoma značajni za ceo grad jer se tu vodom pune kamioni-cisterne, rsporedjeni po gradu dok se čeka osposobljavanj glavnog vodovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: