Ko stoji iza napada u Volgogradu

Dva teroristička akta u Volgogradu koja su juče i danas ostavila najmanje 31 žrtvu, prema prvim verzijama delo su islamskih ekstremista sa Severnog Kavkaza.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.12.2013.

16:40

Default images

Na čelu tih ekstremista samoproglašeni emir Doku Umarov.

Ruski eksperti, koji nemaju dilemu da su izvršeni zločini u direktnoj vezi sa predstojećom Olimpijadom u Sočiju i da iza njih stoje islamski teroristi, ipak ne tvrde da je Umarov jedini mogući organizator napada, prenose ruski mediji.

Bivši načelnik jedinstvenog pres centra operativnog štaba u Čečeniji i pukovnik policije Nikolaj Varavin navodi da je cilj terorističkih napada da se stavi pod sumnju održavanje Olimpijade u Sočiju i izazivanje dugoročne nestabilnosti.

"Najvažiniji im je efekat koji će biti prozveden u javnosti. Da se napad dogodio u Čečeniji javnost je mogla da veruje da je reč o obračunu bandi, ali o napadu u Volgogradu, gradu heroju (bivši Staljingrad) mnogo će se govoriti”, ocenio je Varavin.
Foto: Beta, AP
On smatra da su teroristi želeli da pošalju poruku da će predstojeće Olimpijske igre biti održane u zoni sukoba, kao i da su napadi na železničku stanicu i trolejbus u Volgogradu “početak terorističkog rata i ne manje od toga”.

Varavin je naglasio da je Doku Umarov skinuo zabranu izvođenja terorističkih napada u centralnoj Rusiji, kojoj pripada i oblast Volgograda.

Prema rečima bivšeg pres sekretara predsednika Ingušetije, advokata Kaloja Ahilgova, treba najpre reći da je Umarov živ, iako je bilo spekulacija u javnosti da je stradao u borbama sa snagama bezbednosti, dok sa druge strane, nije siguran da on stoji iza napada.

“Ne verujem da je Umarov mitska ličnost, jer verujem da je živ. Postoje ničim potvrđeni podaci da je ubijen. Sve dok ne vidim njegovo telo, on je živ. Ipak, više sam sklon tome da verujem verziji da Umarov nije uključen u ove napade u Volgogradu", rekao je Ahilgov.
Foto: Beta, AP
On navodi da je Umarov dosad najavljivao napade mesec ili dva unapred, što je ovoga puta izostalo, zbog čega napadi nemaju njegov prepoznatljiv “rukopis”.

Mišljenje predsednika organizacije veterana specijalne antiterorističke jedinice “Alfa” Sergeja Gončarova je da je Volgograd odabran za metu napada iz političkih razloga, kao i da je napad posledica “pogrešne procene agenata uključenih u operativni rad”.

Razume se da je nemoguće postaviti agente službe bezbednosti (FSB) u svaki autobus i trolejbus. Napadi su usmereni protiv Volgograda i njegovih stanovnika”, ocenio je Gončarov.

Poznati ruski bloger Anatolij el Mjurid (Nesmijan) veruje da iza napada stoje dagestanski teroristi, u saradnji sa zapadnim obaveštajnim službama, udruženim u borbi protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.
Foto: Beta, AP
“Poremetiti održavanje Olimpijade u interesu je više klanova u Dagestanu i Ccečeniji, a to se stopilo sa interesima njihovih pokroviteljskih krugova u Evropi i Americi”, naveo je bloger dodajući da ne veruje u povezanost arapskih zemalja sa napadom.

On je ocenio da je na udaru Putin, za koga je Olimpijada stvar ličnog prestiža, jer on želi da ona bude održana na najvišem nivou, zbog čega bi sve manje od toga predstavljalo i njegov poraz.

Dok ruske vlasti najavljuju pojačanje mera bezbednosti širom zemlje, a posebno u Volgogradu, ne upirući prstom u potencijalne organizatore napada, šira javnost spekuliše da iza njih ipak stoje teroristi pod kontrolom čečenskog vođe Umarova.

Jednog od najpoznatijih čečenskih vođa, Umarova, koji je iz prvog čečenskog rata (1994-1996) izašao sa činom generala, a koji je inače po obrazovanju inženjer tehnologije, bije glas da je često iznosio lažne tvrdnje, a povodom volgogradskih napada nije se oglasio.

Protiv njega su više puta angažovane elitne policijske jedinice, ali uprkos tome što je nekoliko puta objavljeno da je ubijen, to nikada nije potvrđeno.

Radičević: Do Sočija teško, zato su izabrali Volgograd

O ovoj temi u vestima B92 govorio je i novinar Politike, Nenad Radičević.

"Prema svim dosadašnjim informacijama koje smo čuli, sva prilika je da je reč o domaćim, ruskim teroristima, odnosno o muslimanskim separatistima koji uglavom žive u Dagestanu i Čečeniji, i nastoje da raznim terorističkim napadima obezbede neke svoje ciljeve i prošire strah", kaže Radičević.

Radičević podseća da je već na teritoriji severnog Kavkaza bilo napada, u toku 2010. ili 2011. u moskovskom metrou, tako da, kako je objasnio, nije novo da van teritorije severnog Kavkaza vrše ovakve napade.

Upitan da li su islamski ekstremisti postigli svoj cilj - da ljude širom sveta odvrate od dolaska na Olimpijske igre u Sočiju i pokažu da ruska vlast nije u stanju da garantuje bezbednost na jednom takvom skupu, kaže da je to imalo efekta na građane.

Ovaj tajming da u 24 sata u istom gradu - koji je važna saobraćajna tačka na putu ka Sočiju, dođe do napada, imalo je efekta, jer sada građani strahuju da užu u trolejbus, ocenjuje Radičević. Sada videćemo koliko će ruske snage moći da spreče da taj strah ne zavlada među sportistima i posetiocima Sočija, kaže on.

Radičević kaže da je interesantno je se ruski predsednik Vladimir Putin još nije obratio naciji, iako je preduzeo neke korake. "Ali to je čudno, budući da je to poprilična katastrofa". Ipak, rekao je da ne može da kaže da su ruske snage zakazale... Podseća da poslednjih meseci nije tako lako iz Volgograda kupiti avionsku, železničku kartu za Soči, i da je neophodno dati lične podatke da bi putovali do Sočija.

Svedena je mogućnost da ljudi koji se sumnjiče za vezu sa teroristima, dođu uopšte do Sočija, kaže Radičević.

On zaključuje da su teroristi, očigledno svesni toga, primenili taktiku da u gradskom prevozu, onde gde nema veze sa Sočijem, izazovu strah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: