Prizren: Obustavljeno rušenje škole

Na zahtev ministra Dalibora Jevtića obustavljeno je rušenje škole u selu Drajčići u opštini Prizren, stare 109 godina, koju su pohađali zajedno Srbi i Bošnjaci.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

16:40

Default images

Prema rečima ministra ministar za zajednice i povratak, on će se založiti da se rušenje u potpunosti zabrani.

"Očekujem da nadležni organi u opštini Prizren uzmu u obzir značaj ovogobjekta za sve meštane Drajčića ali i ne samo za njih već za pripadnike
nevećinskih zajednica u celini. Mora se iznaći alternativno rešenje.Jednostavno kulturno nasleđe koje ima poseban značaj za srpsku zajednicu,
ali i ostale zajednice na Kosovu, mora biti posebno tretirano i zaštićeno.Na kraju krajeva ovo je direktan zahtev onih koji su ovaj objekat koristili više od jednog veka. O ovome ću sutra razgovarati i sa kolegom ministromobrazovanja," rekao je Dalibor Jevtić.

U selu Drajčići u opštini Prizren, kosovsko ministarstvo obazovanja počelo je jutros sa rušenjem škole stare 109 godina, koju su pohađali zajedno Srbi i Bošnjaci.

Načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić je naglasio da je to jedna od najstarijih škola na teritoriji opštine Prizren, koja funkcioniše punih 109 godina.

"Ovo je još jedna loša poruka raseljenim Srbima da su nepoželjni, a da takozvana kosovska vlada ne poštuje Briselski sporazum, jer ovakva dešavanja pokazuju da je dogovor u sferi obrazovanja za njih neobavezujući", naveo je Budurić u pisanoj izjavi medijima i apelovao na Vladu Srbije i međunarodnu zajednicu da spreči takve vandalizme.

Kancelarija za KiM najoštrije osudila rušenje škole

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije danas je najoštrije osudila odluku kosovskog Ministarstva obrazovanja o rušenju škole u selu Drajčići u opštni Prizren, u kojoj se nastava odvijala na srpskom jeziku, a koja je istureno odeljenje OŠ "Sredska" iz Sredske, škole koja je osnovana pre više od jednog veka.

"Na ovaj način Srbima na Kosovu i Metohiji se stavlja do znanja da su oni i njihova deca nepoželjni u Pokrajini, a Priština po ko zna koji put pokazuje da ne poštuje Briselski sporazum ni u jednoj sferi, pa ni u sferi obrazovanja", istaknuto je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od međunarodne zajednice da odmah reaguje i zaustavi rušenje škole u selu Drajčići i da srpskoj i drugoj nealbanskoj deci omogući da normalno i bezbedno pohađaju školu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: