Deo Zakona o BIA neustavan

Beograd -- Ustavni sud Srbije proglasio je neustavim tri odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji koje se tiču prisluškivaja i nepovredivosti tajnosti pisama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ustavni sud ostavio zakonodavcu rok od četiri meseca da osporene članove usaglasi sa Ustavom.

U odluci se navodi da je Ustavni sud utvrdio odredba člana 13. Zakona o BIA, kojom je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, nije u saglasnosti sa Ustavom, jer nije formulisana dovoljno jasno i precizno.

"Bez obzira na to što BIA obavlja poslove koji pretpostavljaju visok stepen tajnosti, Ustavni sud smatra da odredbe Zakona, koje uredjuju način obavljanja poslova Agencije, moraju biti predvidive do stepena koji je razuman u datim okolnostima", navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

Osporeni član glasi : Direktor Agencije može, ako je to potrebno iz razloga bezbednosti Republike Srbije, svojim rešenjem, a na osnovu prethodne odluke suda, odrediti da se prema odredjenim fizičkim i pravnim licima preduzmu odredjene mere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja, u postupku utvrdjenom ovim zakonom.

Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da ta odredba kojom se definišu lica, kojima se ograničava Ustavom zajemčeno pravo i mere kojima se to čini, nije ni precizna, ni odredjena, niti je odrediva.

Time se, kako navodi Ustavi sud, gradjanima i drugim pravnim subjektima onemogućava da saznaju šta je pravno pravilo koje će se u datim okolnostima primeniti, a time im se uskraćuje i mogućnost da se štite od nedopustivog ograničenja prava ili od proizvoljnog mešanja u pravo na poštovanje privatnog života i prepiske.

Sud je ocenio da osporene odredbe člana 14. i člana 15. Zakona nisu saglasne s Ustavom, jer su u pravnoj i logičkoj vezi sa odredbama člana 13. koje su prethodno ocenjene kao neustavne, navodi se u odluci.

Imajući u vidu pravne posledice prestanka važenja osporenih odredaba Zakona o BIA koje nastupaju posle objavljivanja odluke, Ustavni sud je za četiri meseca odložio njeno objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije", da bi se zakonodavcu pružila mogućnost da u tom roku uredi sporna pitanja, na način koji je saglasan Ustavu.

Ustavni sud je ranije proglasio neustavnim i sličan član u slučaju Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu