Moguće prvo otvaranje poglavlja 32

Premijer Dačić smatra da je moguće da se posle prve međuvladine konferencije o pristupanju Srbije EU prvo otvori poglavlje 32 - o finansijskoj kontroli.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.12.2013.

14:27

Default images

Dačić je ponovio da je u nastavku evrointegracija centralni događaj međuvladina konferencija - 21. januara i da će na njoj sigurno učestvovati on i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

"To nije neki događaj masovnog karaktera - to je veoma kratak sastanak, gde predstavnici EU iznose svoj pregovarački okvir", rekao je on novinarima.

Dačić je ponovio da EU nema "praksu da objavljuje takve dokumente" napomenuvši da Srbija nema razloga da krije njihov pregovarčki okvir "zato što mi na njega nismo uticali".

"Kod nas (u Srbiji) se u sve sumnja, pa i da je to neki tajni dokument. Mi čekamo odobrenje, odnosno dogovor sa Evropskom komisijom da možemo da ga objavimo", rekao je on.

Dačić je naveo i da će 21. januara predstavnici EU izneti svoj pregovarački okvir, a da će on i Vučić "izneti naš pogled na taj njihov pregovarački okvir". Prema njegovim rečima, potom se nastavljaju aktivnosti u nastavku evrointegracija Srbije, a druga međuvladina konferencija se očekuje u junu 2014.

Upitan da li će prvo poglavlje u pregovaračkom procesu biti otvoreno 22. januara i koje će to poglavlje biti, Dačić je rekao da to još nije definisano i da bi voleo da se to što pre desi. "Moguće je da to bude poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, jer je ono najlakše, ali mislim da je rano o tome govoriti", rekao je Dačić. On je podsetio i da skrining za Srbiju traje do sredine 2015. i da za to vreme treba otvoriti neka poglavlja iz pregovaračkog procesa, "ukoliko je to moguće".

Dačić je potvrdio i da je bilo reči o tome da se prvo otvore poglavlja 23. koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava i 24. o pravdi, slobodi i bezbednosti, objasnivši da se čeka, u februaru naredne godine, izveštaj ekspertske grupe koja je završila skrining za ta dva poglavlja.

On je naveo i da u februaru očekujemo ekspertsku grupu koja će sagledati situaciju u oblasti 23 i 24 i dati svoje preporuke koje će biti uslov za otvaranja poglavlja "tako da će to potrajati". "Ovde je sada pitanje da li će se pre nego što se otvore poglavlja 23 i 24, koja se u principu otvaraju prva, otvoriti neko, možda, lakše poglavlje, kao što je poglavlje 32", objasnio je Dačić.

On je prethodno u bazi Protivterorističke jedinice MUP-a u Lipovici prisustvovao obeležavanju kraja godine, u okviru čega je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin uručio cisternu nafte toj jedinici koju je donirao "Lukoil". Obeležavanju kraja godine prisustvovao je i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, državni sekretar MUP Vladimi Božović i predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: