"Na početku smo velikog izazova"

Branko Ružić i Tanja Miščević, predstavljajući poslanicima rezultate skrininga u tri pregovaračka poglavlja, ocenilisu da je Srbija učinila istorijski pomak.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2013.

07:21

Default images

Oni su istakli da smo tek na početku veoma izazovnog procesa.

Prema njihovim rečima, parlament zakonodavnom aktivnošću a onda i kontrolom sprovođenja zakona mora da odigra ključnu ulogu u pristupnim pregovorima sa EU.

Ružić i Miščević su, na sednici Odbora za evrointegracije Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika zašto još nije objavljen Pregovarački okvir EU za pregovore sa Srbijom, objasnili da javnost odnosno tajnost tog procesa zavise i od EU.

"Ne treba praviti famu oko javnosti procesa, jer u procesu nismo sami, i postoje određena pravila koja se moraju poštovati, ali informacije ovom odboru nikada neće nedostajati", rekao je Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije

I Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije, rekla je da, prema njenom mišljenju, nema osnova za tajnost Pregovaračkog okvira EU, ali da onaj ko je vlasnik dokumenta određuje kada će on biti objavljen.

"Taman i da želimo da sva dokumenta budu javna, mi ne možemo da to uradimo ako nemamo saglasnost druge strane. Dok god EU ima oznaku ograničenog korišćenja ne možemo dokument da objavimo na veb-sajtu", objasnila je Miščević.

Objašnjavajući kompoziciju pregovaračkog tima Srbije, Miščević je rekla da još nije formiran uži pregovarački tim, čije članove predlaže ona, i da to nije učinila jer je u pripremi za formalno otvaranje pregovora imala druge prioritete.

"Pregovarački tim Srbije postoji i u njemu je više od 2.000 ljudi. To smo svi koji učestvujemo u skrininzma i pripremi materijala, ali nemamo uži pregovarački tim u kojem može da bude 10 do 12 ljudi koje bira vlada", rekla je Miščević.

Ona je izrazila veliki optimizam kada je reč o ritmu pregovora, konstatujući da i sama Evropska komisija u svojim dokumentima konstatuje da bi Srbija pregovore mogla da završi za tri do pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: