Dobri odnosi Srbije i Alžira

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i predsednik alžirskog parlamenta Mohamed Larbi Ould Kalif ocenili su danas da su bilateralni odnosi dobri.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su, međutim, dodali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju i povećati trgovinsku razmenu.

Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Alžiru, zahvalio je predsedniku alžirskog parlamenta na principijelnom stavu te zemlje da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, Stefanović je istakao da Srbija smatra Alžir jednim od najznačajnijih partnera u širem regionu.

On je ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, ali da ima prostora za unapređenje, pre svega, ekonomske saradnje, koju Srbija smatra osnovom razvoja u budućnosti, ali i saradnje u oblasti kulture, vodoprivrede, namenske industrije, poljoprivrede, kao i turizma.

Stefanović je ukazao i na značaj međuparlamentarne saradnje, posebno u vidu razmene između parlamentarnih odbora, kako zbog regionalnih integracija, unapređenja bilateralne i multilateralne saradnje i ukupne stabilnosti i razvoja, tako i zbog globalnog rasta značaja parlamentarizma u funkciji predstavljanja naroda.

Kalifa je podsetio na prijateljske odnose Srbije i Alžira, koji, kako je naveo, datiraju još od perioda Jugoslavije.

On je rekao da se nada budućem produbljivanju ekonomske saradnje dve zemlje, pre svega zbog veoma dobrih stručnjaka koji dolaze iz Srbije.

Predsednik Kalifa je istakao da je neophodno da Srbija i Alžir i u budućnosti rade na razvijanju što boljih odnosa i saradnje između dve zemlje u svim oblastima.

Kalif i Stefanović su ocenili da postoji obostrana volja da se nastavi s produbljivanjem saradnje dva parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu