I zvanično predloženi za Nobela

Srpski i albanski kokusi u Kongresu uputili su pismo Nobelovom komitetu u kojem nominuju Ivicu Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.12.2013.

21:40

Default images

Ovo je Tanjugu potvrđeno u srpskom kokusu, a razlog su njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

"Aprilski sporazum postignut uz posredovanje Ketrin Ešton predstavlja ključnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentni region Balkana u celini", kaže se u pismu koje su uputili kopredsedavajući srpskog kokusa Ted Po i Emanuel Klever zajedno sa liderima albanskog kokusa u Kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom.

Dvojica premijera su, kako se navodi u obrazloženju, jasnim raskidom sa prošlošću i pronalaženjem puta ka svetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju.

Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rešenje, kažu kongresmeni.

Ketrin Ešton je takođe demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i istrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dve strane, navode kongresmeni.

"Iako predstoji težak posao na implementaciji sporazuma, Briselski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog istorijskog dostignuća", ocenjuju oni i dodaju da dogovor takođe šalje snažnu poruku nade i inspiracije drugima u regionu i širom sveta.

Sporazum takođe dokazuje da se etnička mržnja može prevazići i da posvećeni i odvažni pojedinci mogu da se dogovore ako iskažu dobru volju i kompromis i da reše naizgled nerešive probleme.

Prema rečima kongresmena, Briselski sporazum, kojim su "nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela".

"Zbog toga pozivamo Nobelov komitet da Nobelovom nagradom za mir 2014. nagradi izuzetnu hrabrost, dalekovidu viziju i neumorne napore visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija", kaže se u pismu koje su četiri kongresmena danas uputila Nobelovom komitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: