Šverc zlata ide preko Srbije i BiH

Sarajevo -- Kanali kojima je otkupljivano zlato dolazilo u Tursku, a koje je kasnije švercovano u Iran, idu prema Srbiji i BiH, tvrde sarajevski mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli

U BiH i Srbiji, naime, već dve godine je otkupljivano zlato koje je kasnije stizalo u Tursku.

U MUP-u Tuzlanskog kantona tokom ovogodišnje akcije suzbijanja ulične prodaje zlata, koja je bila masovna pojava na području cele BiH, došlo se do podataka da se otkupljeno zlato preko odredjenih kanala otprema u Tursku.

"Uglavnom pošiljke su transportovane autobusima koji su bez problema prelazili sve granice, pa i onu ulaznu u Tursku. Zna se čiji su autobusi prevozili zlato do Istanbula i naša saznanja o tome prosledjena su policijskim agencijama u Sarajevu", tvrde u MUP-u.

Korupcijska afera koja poslednjih dana potresa Tursku lako bi mogla svoje krake da pruži i do BiH, a najpoznatiji turski biznismeni koji su uhapšeni dovode se u vezu i sa švercom zlata sa Iranom, piše sarajevski "Dnevni avaz".

"Zlato je švercovano iz Turske prema Iranu, milioni evra zaradjeni su na ovom švercu", rekao je za "Avaz" sagovornik koji već duže vremena živi u Istanbulu.

Turska policija u nekoliko je navrata hvatala pošiljke zlata koje je do Teherana trebalo da budu prebačene avionom, ali nije poznato da su ikada otkrili pošiljke koje su stizale iz BiH, Srbije, odnosno samoproglašenog Kosova.

U jednoj akciji na aerodromu je zaplijenjena tona zlata, a jednom 25 kilograma zlata koje je trebalo da dodje do irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu