Besplatna pravna pomoć za siromašne

Beograd -- Direktor Jukom-a Milan Antonijević kaže da se toj organizaciji najviše obraćaju socijalno ugroženi građani zbog kršenja socijalnih i ekonomskih prava.

Izvor: Beta
Podeli

Na skupu "Izazovi u zaštiti ljudskih prava i podršci socijalno ugroženim grupama", Antonijević je rekao da besplatna pravna pomoć mora biti dostupna gradjanima Srbije jer se često dešava da "odustanu od borbe zbog skupih i dugih procesa".

Advokat Jukoma Natalija Šolić kazala je da zakoni u Srbiji nisu loši, ali da postoji veliki problem u primeni i u predsrasudama onih koji zakon treba da primenjuju.

Ona je dodala da svi zakoni koji se bave diskriminacijom propisuju hitnost u rešavanju slučajeva i da bi proces trebalo da traje do šest meseci, ali da u praksi ti procesi traju daleko duže.

Advokat Jukoma Katarina Golubović rekla je da je u poslednje tri godine smanjena visina nadoknade štete za povredu ljudskih prava.

"Visina nadoknade je enormno smanjena, a samo tarifa za ustavnu žalbu koju naplaćuju advokati iznosi preko 60.000 dinara", kazala je Katarina Golubović.

Za članicu Jukoma Kristinu Todorović, oblast u kojoj su potrebne radikalne promene je pitanje poslovne sposobnosti.

"Lišavanjem poslovne sposbnosti jedna osoba gubi moć da upravlja svojim životom", rekla je Kristina Todorović i dodala da su postupci za lišavanje poslovne sposobnosti brojniji od onih u kojima se pokreće postupak za vraćanje poslovne sposobnosti.

"Pokušali smo da zastupamo nekoliko ovakvih slučajeva i našli smo na nerazumevanje i propuste suda", rekla je Kristina Todorović.

strana 1 od 177 idi na stranu