Počeo Samit EU, sutra o Srbiji

Lideri zemalja EU započeli su dvodnevni samit, tokom kog se očekuje da će potvrditi odluku Ministarskog saveta o otpočinjanju pregovora sa Srbijom 21. januara.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.12.2013.

00:18

Default images

Na samitu će se uglavnom razgovarati o zajedničkoj bezbednosno-odbrambrenoj politici zemalja članica EU.

Slovački predsednik Robert Fico izjavio je pred početak samita da je Slovačka oduvek podržavala pridruživanje Srbije EU.

"Želimo da Srbija bude što bliže EU"”, rekao je Fico novinarima i dodao da odredba pregovaračkog okvira EU u kojoj se traži da Beograd i Priština pre učlanjenja Srbije potpišu “pravno obavezujući sporazum” nije zahtev da Srbija prizna Kosovo.

Treba naći neko dugoročno rešenje, ali mi ne tražimo priznanje”, istakao je Fico, čija zemlja je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Hrvatska želi da bude “partner, a ne mentor Srbiji” na putu evropskih integracija.

Srbija pripada EU”, izjavio je Milanović uoči početka samita, ističući da je prosperitetno i stabilno okruženje u nacionalnom interesu Hrvatske i da to ne zavisi od toga ko je trenutno na vlasti.

Na Samitu, šefovi država i vlada EU će razgovarati o iranskom nulearnom programu i situaciji u Siriji i Ukrajini.

Inače, Samit je počeo u znaku demonstracija ispred sedišta EU na briselskom trgu Šuman.

Očekuje se da na kraju drugog dana zasedanja, u petak, potvrde jučerašnju odluku Ministarskog saveta da se prva međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara.

Kako je ranije najavljeno iz Saveta EU, završni samit u ovoj godini biće prvenstveno posvećen definisanju zajedničke evropske bezbednosne i odbrambrene politike.

Ove godine će na sastanku Saveta prvi put učestvovati i Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: