Dačić: Spremni za bilo koji datum

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna za bilo koji datum za početak pregovora sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2013.

14:00

Default images

On je ocenio da je realnije da prva međuvladina konferencija bude održana u januaru.

Dačić je rekao da se nada da će Nemačka, čiji stav je, kako je naveo, veoma važan, pozitivno oceniti predlog visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da se sa Srbijom otvore pregovori o pridruživanju, ali i napomenuo da je ta zemlja bila protiv održavanja međuvladine konferencije u decembru.

"Realnije je da se konferencija održi u januaru. Mi smo spremni da na njoj učestvujemo i 20. decembra, tako je bilo predviđeno, ali ona najverovatnije neće biti u decembru, već u januaru", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija ima razloga da bude zadovoljna, jer je Eštonova iznela izuzetno dobar izveštaj i realno navela sve što je urađeno u procesu normalizacije odnosa s Prištinom i primeni Briselskog sporazuma.

"Svaka drugačija odluka bi bila nevrednovanje onoga što smo mi uradili, ali i što je Eštonova doprinela u tom procesu", rekao je Dačić i dodao da se Srbija približila otvaranju pregovora, pre svega zahvaljujući napretku u dijalogu s Prištinom, koji će i dalje biti "pod budnim okom".

Dačić je rekao da je još neizvesno kako će izgledati poglavlja u procesu pregovora, kao i način njihovog otvaranja, ali da je "očito da će se tražiti kompromisi".

On je ponovio da očekuje da današnja odluka Ministarskog saveta u Briselu bude pozitivna, kao i da bude potvrđena na sedici Evropskog saveta u četvrtak i petak, i podsetio da su datumi u opciji 20. decembar ili, ako to ne bude prihvatljivo za zemlje članice, 21. januar.

"Svaka druga odluka bila bi veoma nepravedna po Srbiju i imala bi štetne posledice", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: