Papa: Nisam komunista

Vatikan -- Nakon kritike nekih američkih konzervativaca zbog osude liberalnog kapitalizma, papa Franja je odgovorio da nije komunista, ali da poznaje dobre marksiste.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Marksistička ideologija je pogrešna. Ali u životu sam upoznao mnoge marksiste koji su dobri ljudi, tako da se ne osećam uvredjenim", rekao je papa u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa".

On je objasnio da njegove osude nejednakosti izazvane aktuelnim globalnim ekonomskim sistemom nisu ekspertska analiza već samo ponavljanje socijalne doktrine Katoličke crkve.

"To ne znači da sam marksista", rekao je on.

Američki radio voditelj Raš Limbo ocenio je kao "čist marksizam" tekst u kojem je papa prošlog meseca upozorio da nepravedan ekonomski šitem "ubija" i upozorio da neregulisani kapitalizam predstavlja "novi vid tiranije".

Kritike na račun pape koji je u svojoj rodnoj Argentini bio svedok katastrofalnog ekonomskog kraha, stigle su i od članova pokreta Čajanka i televizijskog kanala "Foks njuz".

Papa Franja se smatra umerenim konzervativcem koji je i sam bio vatreni kritičar levicom inspirisanog pokreta Teologija oslobodjenja u Latinskoj Americi mada je nedavno pokušao da se pomiri sa njegovim liderima, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu