Urugvajci legalizuju kanabis?

Montevideo -- Senat Urugvaja izglasao je zakonske okvire koji regulišu gajenje i distribuciju kanabisa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tako bi ta zemlja mogla da postane prva u svetu koja će dozvoliti trgovinu i gajenje kanabisa.

Senat je izglasao ove mere sa 16 glasova za i 13 protiv. Sada je na predsedniku države Hoseu Muhiki da glasanje overi svojim potpisom, a on je najavio ranije da želi da država tim poslom počne da se bavi naredne godine.

Muhika je branio svoju inicijativu da se izglasaju ovi zakoni obrazloženjem da bi prepuštanje trgovine tom drogom organizovanom kriminalu moglo da bude još pogubnije po društvo.

Ankete pokazuju da se dve trećine Urugvajaca protivi industriji marihuane koju bi kontrolisala vlada. Muhika je međutim ubeđen da je globalni rat protiv droge izgubljen i smatra da bi birokrate mogle na bolji način da suzbiju zavisnost od droge i organizovani kriminal nego li policija i vojska.

Vlasti imaju rok od 120 dana da formiraju kontrolni odbor za drogu koji treba da donosi propise vezane za gajenje, određivanje cena i kontrolu upotrebe kanabisa.

Konzumentima kanabisa biće dozvoljeno da kupuju maksimum 40 grama te droge mesečno u apotekama koje je odobrila država.

Oni će morati da imaju punih 18 godina starosti i budu registrovani u javnoj bazi podataka koja će pratiti njihove mesečne kupovine.

Urugvajcima će, takođe, biti dozvoljeno da gaje godišnje po šest biljaka kanabisa u svojim domovima, što je ekvivalentno sa 480 grama te droge.

Oni će, između ostalog, moći da formiraju klubove od 15 do 45 članova kojima će biti dozvoljeno da gaje 99 tih biljaka godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu