Vukić: Poglavlje 24 nije lako

U Briselu je jutros počeo prvi dan bilateralnog "skrininga" posvećen poglavlju 24, koje se odnosi na policiju i ljudska prava.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2013.

09:24

Default images

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vanja Vukić izjavio je u Briselu, tokom prvog dana snimanja stanja o poglavlju 24, da pred državnim organima stoje veliki izazovi kako bi se regulativa i praksa u Srbiji približila evropskim standardima.

"Ovo nije nimalo lako poglavlje, jer se među prvima otvara, a među poslednjima zatvara", rekao je Vukić novinarima na početku bilateralnog procesa, u kome će tokom naredna tri dana eksperti iz Srbije predstaviti stručnjacima iz Evropske komisije zakonski okvir i praksu u vezi sa radom policije i zaštitom ljudskih prava.

Vukić je istakao da je delegacija Srbije došla izuzetno dobro pripremljena.

"Pored mene, ovde su i državni sekretar MUP Vladimir Božović, drugi državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović, tri policijska generala, predsednik apelicionog suda, ljudi iz tužilaštva...", nabrojao je Vukić sastav srpske delegacije.

On je istakao da usklađivanje domaćeg sistema sa evropskim standardima u vezi sa poglavljem 24 predstavlja veliki izazov za sve državne institucije uključene u ovaj proces i podsetio da će ono ostati otvoreno sve vreme dok traju pregovori o pridruživanju.

"Daćemo sve od sebe da ispoštujemo zahteve, jer u celoj vladi postoji politička volja da se što pre pridružimo EU", izjavio je on.

Bilateralno snimanje stanja je deo neophodnih priprema za pregovore sa EU i vrši se za svako od ukupno 35 poglavlja pregovaračkog procesa.

Juče je završen "skrining" posvećen poglavlju 23 (pravosuđe i osnovna prava), dok je predviđeno da skrining o poglavlju 24 traje tri dana. Šefica tima Srbije za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je u Briselu da je Evropska komisija pohvalila napore srpskih vlasti na zbrinjavanju izbeglica, ali da je Srbiji neophodna pomoć EU da bi se to pitanje rešilo.

“To je jako važno pitanje za čije rešavanje Srbija može i mora dobiti pomoć od EU”, rekla je Miščevićeva novinarima prvog dana snimanja stanja, posvećenog poglavlju 24, koje se odnosi na rad organa unutrašnjih poslova i pitanja ljudskih prava.

Miščevićeva je na čelu velike srpske delegacije, koja će tokom sledaća tri dana predstavljati ekspertima EK regulativu i praksu vezanu za ovo poglavlje.

Miščevićeva je istakla da su funkcioneri Komisije pohvalili i akciju “Grom”, u kojoj je uhapšen znatan broj dilera droge.“To je vrlo važno, jer će povoljno uticati na razvoj međunarodne saradnje na suzbijanju trgovine narkoticima”, ukazala je ona.

Miščevićeva je rekla da je zadovoljna juče okončanom rundom "skrininga" o poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava i da očekuje da će i "skrining" o poglavlju 24 biti uspešan. "Imali smo odličan početak”, rekla je ona.

Šefica tima Srbije je rekla da će, nakon ocene regulative i prakse posle "skrininga", Komisija sačiniti izveštaj o tome šta Srbija treba da uradi kako bi se ova poglavlja otvorila u pregovorima.

“Vodimo iskrene razgovoei o tome dokle smo stigli, ali i koliki je još put pred nama”, rekla je ona.

Mišćevićeva je rekla da se izveštaj EK biti završen najranije na proleće, nakon čega će početi rad na otvaranju ovih poglavlja u pregovorima o proširenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: