"Zašto bi Nikolić bio problem?"

Beograd -- Zorana Mihajlović kaže da "ne bi volela da saradnici predsednika Srbije imaju razloga da ruše Aleksandra Vučića", ali i da sa predsednikom nema problema.

Izvor: B92
Podeli

"Zašto bi Tomislav Nikolić bio problem? On je osnovao SNS, predsednik je države, mnogo je doprineo da se na ovu zemlju drugačije gleda, da Srbija ima drugačiju poziciju", rekla je potpredsednica SNS gostujući u "Kažiprstu".

Govoreći o temama o kojima se raspravljalo na sednici Predsedništva SNS i o navodnim sukobima među naprednjacima, ali i između vlade i predsedništva, Mihajlovićeva je rekla da se pokazuje da je "odlična odluka da se ide na vanredne izbore u SNS".

Povodom najava Vladimira Cvijana da će se kandidovati za mesto predsednika stranke, ona je rekla da ne veruje da će "jedan čovek biti problem za stranku koja ima 400.000 ljudi".

"Nije tajna da novinari stalno pitaju o Oliveru Antiću i Cvijanu. Treba razgovarati o tome zašto neko izjavljuje nešto po medijima, a da se pre toga na organima stranke nismo dogovorili o tome, makar da smo dogovorili okvir. Ne mogu kroz medije da se plasiraju spekulacije, već je potrebno da prvo mi razgovaramo, a ako se nekome to ne dopada, ako mu ne odgovara okvir, onda se zna šta je sledeće", rekla je ona.

Ministarka energetike ni u ovom slučaju nije želela da govori o imenima, niti je želela da precizira da li postoje napadi iz okruženja predsednika države, ali je navela da "vreme sve pokazuje".

"Ne vidim papire koji pokazuju da oni to rade. Ne bih volela da saradnici predsednika imaju razlog da ruše Vučića, a ne bih volela ni da članovi SNS ruše lidera stranke i čoveka koji je za godinu i po dana uspešno vodio borbu protiv najvećeg zla u društvu. Mogu da razumem da su ljudima značajniji njihova pozicija i novac od istinske borbe, ali smo mi u SNS pokazali da nikome ne polažemo račune i da smo drugačiji od ostalih. Zato je vanredna skupština odlična odluka, prilika da ispitamo legitimitet svih nas", rekla je ona.

Mihajlovićeva ni ovog puta nije želela da govori o imenima u slučaju "diplomatske pošte", koji je sama pokrenula.

"Ja sam svoj cilj ostvarila, ukazala na to da moramo da se odgovorno ponašamo kao lica koja su postavljena da brane interese države. Neću ja biti ta koja govori ime, jer tu poštu čitaju svi u Vladi i postoje oni koji bi trebalo da se pozabave tim telegramima, postoje službe u Ministarstvu inostranih poslova koje treba time da se bave", rekla je ona.

Uz opasku da joj nije jasno zašto se na "stub srama stavlja onaj koji je ukazao na problem, a ne sama pojava", potpredsednica SNS je rekla da smatra da nije pogrešila.

"Nisam pogrešila što sam rekla 'hajde da vidimo da li se neko malo zaneo'. Takvo ponašanje postoji deset godina i mislim da o tome treba da se razgovara. Ljudi koji su imenovani da predstavljaju Srbiju moraju to da rade 24 sata dnevno i da rade u okviru državne politike, a čini mi se u prethodnom periodu, a i sada, s vremena na vreme vidim takve stvari, neko iskoči", rekla je ona i dodala da joj je drago, jer misli da posle njenih izjava "masa ministara više ne prepušta telegrame šefovima kabineta, već ih čita pomno".

Govoreći o vanrednim izborima na republičkom nivou, Mihajlovićeva je rekla da je stav stranke da ne treba ići na izbore, ali i da je njen stav drugačiji.

"To su svi pitali, mi smo rekli 'ne', nismo ni razgovarali o tome. Međutim, mnogi članovi SNS bi to voleli, voleli bi svog predsednika da vide na mestu premijera. O tome morate da pitate nekog drugog, jer se zna da ja hoću izbore što pre. Ipak, sada je na redu vanredna skupština stranke, jer želimo da predstavimo petogodišnji plan", rekla je ona.

Mihajlovićeva je u "Kažiprstu" ponovila da će SNS objaviti listu svojih kadrova koji nisu dobro radili svoj posao i da će biti smena direktora, predsednika opština, ali i da će SNS izaći iz nekih opštinskih vlasti.

Ona je navela i da će se pre objavljivanja liste obaviti još jedna runda razgovora.

Govoreći o situaciji u RTB Bor, kojom se bavi novi serijal "Insajdera", ministarka je izbegla da precizira da li je direktor RTB-a Spaskovski jedan od onih koji su na spisku za smenjivanje. "Mogu da kažem da RTB Boru nedostaje korporativno upravljanje. Tamo je sve moralo da bude mnogo preglednije u prethodnom periodu, ali mislim da sada sve izgleda drugačije. Ipak, ako neko misli da će Spaskovskog da spasi to što je član SNS, jasno je da je to nemoguće, ja se lično zalažem za sve istrage", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu