Šta se krije iza tri prsta?

Koji je nacionalni pozdrav Srba i da li je savremena verzija u skladu sa tradicijom? Pre II svetskog rata smo se zaklinjali sa tri spojena prsta, pišu Novosti

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 08.12.2013.

09:56

Default images

Nameće se pitanje da li su tri uzdignuta prsta zaista srpski nacionalni pozdrav. Način na koji već više od dve decenije proslavljamo pobede i iskazujemo pripadnost, postao je nešto po čemu nas prepoznaju širom sveta. Ipak, pojedini istoričari i predstavnici političkih partija tvrde da bi trebalo da se pozdravljamo sa tri spojena a ne razdvojena prsta.

Na brojnim fotografijama pre Drugog svetskog rata srpski vojnici prilikom zakletve dižu tri spojena prsta (na crno-beloj slici su regruti Kolubarskog korpusa Jugoslovenske vojske koji podižu skupljena tri prsta). A snimci pokazuju i da su tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Nemačke i ustaše u NDH.

"Nema govora o tome da srpski pozdrav ima bilo kakve veze sa zakletvom Trećem rajhu, koju su polagali nacisti i njihovi zločinački saučesnici ustaše. Oni su držali u stavu mirno desnu šaku sa raširena tri prsta u visini desnog ramena i to je bio položaj koji jasno označava zakletvu Trećem rajhu. Srpski pozdrav istorijski jeste ustaljen sa skupljenim prstima, što se može videti iz arhivskih snimaka i zapisa. Međutim, tokom devedesetih godina došlo je do drugačije političke upotrebe nacionalnog pozdrava, što se dobrim delom zadržalo i do sada, a to je pozdrav sa tri raširena prsta ", objašnjava istoričar dr Dragan Petrović.

Sagovornik Novosti naglašava da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali "Svetog mi Trojstva“ ili "za krst časni i slobodu zlatnu“. "Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom.Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave ", kaže sagovornik Novosti.

Petrović ističe da i pored ustaljenog mišljenja, Vuk Drašković zapravo nije "autor“ ovog pozdrava, već da veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

"Verovatno bi bilo pogrešno kada bi Srbi u potpunosti odbacili ovaj neformalni pozdrav. Istorijski, Srbi imaju svoju zakletvu s tri skupljena prsta, koju kao pravoslavci koriste prilikom svih formalnih i svečanih trenutaka. S druge strane, u poslednjih četvrt veka stvorili smo pobednički, neformalni pozdrav, 'šifru', po kojoj smo poznati. Da li će ovaj savremeni pozdrav opstati i u budućnosti, pokazaće vreme", zaključuje Petrović.

Pojedini istorijski podaci ukazuju na to da je pozdrav sa tri prsta koristio još knez Vladimir s početka Kijevske Rusije. Takođe, na slici "Takovski ustanak“ Paje Jovanovića prikazan je Miloš Obrenović kako u jednoj ruci drži barjak, a drugom podiže tri prsta. Doduše, položaj ruke je takav da prsti nisu ni sasvim spojeni, ni razdvojeni...

Magičan broj u pravoslavlju

U srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magičan broj tri je izuzetno važan. Molimo se Svetom trojstvu, tri puta se krstimo, ljubimo u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, "tri puta Bog pomaže“, kaže stara izreka...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: