Udruženje: U Austriji mrze Rome

Udruženje "Romano Centro" objavilo je izveštaj u kojem ukazuje da je mržnja prema Romima u Austriji i te kako prisutna.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

08:53

Default images

U izveštaju su dokumentovana 82 rasistička ispada prema Romima i Sintima, a kritikuju se i stereotipi u medijima.

Parolama "Cigani napolje" mladi u opštini u Tirolu su 2009. napali romsku porodicu koja je bila na proputovanju. Septembra ove godine jedna grupa mladih je u Bišofshofenu napala Rome, a na jednoj Fejsbuk grupi je upućen poziv na napad, dok je jedna osoba zatražila i "konačno rešenje".

Te i slične druge slučajeve dokumentovao je "Romano Centro" u aktuelnom izveštaju na temu "Anticiganizam u Austriji", koji obuhvata rasističke napade u proteklih osam godina. "Pri tom se ispostavilo da je stereotipski prikaz u bliskoj prošlosti povećan", kritikovala je Klaudija Šefer iz ustanove koja se bori protiv rasizma "Zara", dodajući da je taj razvoj zastrašujući.

Andrea Herle iz "Romano Centra" je ukazala da je setereotip koji se koristi u Austriji da "Cigani" nisu civilizovani i da ne žele da se integrišu u društvo, ali i da nemaju dom, kao i da žive kao paraziti, odnosno da prose i kradu.

Prema "Romano Centru" slučajevi koji su prikupljeni u izveštaju samo su jedan mali broj, jer je, kako naglašava autor Ferdinand Koler, broj daleko veći.
U izveštaju su zabeležele uvrede i sejanje mržnje, ali i diskriminacija na radnom mestu ili u vezi korišćenja državnih usluga.

Romsko udruženje kritikuje i stereotipski prikaz Roma u novinama i na televiziji. "U medijima se prikazuje samo jednostrana slika. To je dovelo do toga da se pojam prosjaka izjednači sa Romima", rekao je Koler.

Takođe i izveštavanje o slučaju "Marija", plave devojčice u jednom romskom naselju u Grčkoj, kako je naveo, pojačao je stare predrasude prema Romima da oni kradu decu. Koler je apelovao na novinare da ubuduće pažljivije izveštavaju, a Herle je ukazala da do sada tema "anticiganizma" u Austriji nije istraživana, i dodala da se ne zna ni pravi broj Roma koji žive u ovoj zemlji.

Prema nekim procenama u Austriji živi oko 25.000 Roma, a prema nekim čak do 80.000 samo u Beču. "Romano Centro" najavljuje da će svake dve godine objavljivati izveštaj, kojim želi da skrene pažnju javnosti na ovaj problem. Takođe, pogođenim licima izveštaj treba da pomogne da se bore protiv diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: