Akcija Grom:Uhapšene stotine dilera

Na teritoriji 27 policijskih jedinica jutros u 6h počelo privođenje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave distribucijom droge. Više stotina privedenih.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.12.2013.

07:07

Default images

Akcija ima radni naziv "Grom", sprovodi se na osnovu naloga donetog na sednici Biroa, kojoj je predsedavao Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da akcija traje i da je pretreseno 909 lokacija na teritoriji Srbije, da se očekuje da 242 lica budu procesuirana i da je za sada za 127 njih određeno zadržavanje.

"Akcija Grom, koja je koordinirana akcija MUP-a, UKP-a, podružnih policjiskih uprava, SAJ-a, PTJ-a, ali i tužilaštava, sudova i bezbednosnih službi, sprovodi se u cilju sprečavanja proizvodnje, rasturanja i prodaje narkotika. Ovo je udar na distributivnu mrežu", rekao je Dačić novinarima u Vladi.

On je precizirao da je to deo opšte i oštre borbe protiv organizovanog kriminala, protiv narkotika, finansijskih zloupotreba, huligana. Prema rečima Dačića, za sada su izvršene 134 zaplene, pronađena je jedna laboratija, mnogo komada oružja, narkotika i rasvetljeno je jedno ubistvo.

Dačić je naglasio da će akcija biti nastavljena i izrazio zadovoljstvo zbog koordinacije akcije svih učesnika sa Biroom za koordinaciju službi bezbednosti.

On je kazao i da je nacionalna borba protiv organizovanog kriminala i uspostavljanje pravne države prioritet.

Direktor policije Milorad Veljović saopštio je na konferenciji za novinare da je u akciji "Grom", koja je počela jutros u 6.00, širom Srbije sprovedeno 909 pretresa, a da po broju privedenih i količini pronađene droge prednjači Novi Sad, u kome je zaplenjeno pet kilograma heroina.

Veljović je rekao da među privedenima ima i ekstremista i članova organizovanih kriminalnih grupa. On je kazao da će precizniji podaci o broju privedenih i zaplenjenoj količini droge biti saopšteni tokom dana.

Uskoro služba za borbu protiv prodavaca droge

Tanjug
Prema njegovim rečima, služba za borbu protiv narko-dilera, čije osnivanje je naložio Biro za koordinaciju službi bezbednosti, biće brzo formirana, a današnja hapšenja su, kako kaže, pokazala opravdanost osnivanja posebne službe za borbu protiv prodavaca droge.

"Već smo uradili sistematizaciju i dostavili je kabinetu ministra unutrašnjih poslova i Birou za koodinaciju službi bezbednosti i očekujem da će služba biti veoma brzo formirana", rekao je Veljović.

On je i sa aspekta akcije "Grom" kao svrsishodno ocenio i formiranje službe za borbu protiv ekstremizma i terorizma, što je takođe inicirano zaključkom Biroa za korodinaciju službi bezbednosti.

Najefikasnija akcija u proteklih 25 godina

Tanjug
Prvi potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska akcija "Grom" najefikasnija akcija te vrste u proteklih 25 godina i da će rezultirati pokretanjem postupaka protiv najmanje 250 osoba.

Vučić je novinarima u palati "Srbija" rekao da je policija pretresla 918 objekata širom Srbije i da je samo u Beogradu na 26 mesta pronađena droga i vage za merenje, što je dokaz da je reč o trgovcima narkoticima, a ne samo uživaocima.

Prema njegovim rečima, u jednom stanu u Novom Sadu pronađeno je pet kilograma heroina, a u celoj akciji zaplenjeno je toliko oružja "da može da se naoruža čitava četa".

On je rekao da za ovu akciju policija i Tužilaštvo zaslužuju velike pohvale i da je jedinstven slučaj u svetu da se samo u jednom danu stvore pretpostavke za procesuiranje više od 250 osumnjičenih za razna krivična dela.

Kako je istakao, organizovanje akcije ovog obima bilo je veoma komplikovano, jer su svi očekivali da će danas biti hapšenja zbog privrednog kriminala, a ne da će meta biti trgovci narkoticima.

Vučić je zaključio da polcija i Tužilaštvo pripremaju "još iznenađenja", a onima koji misle da su se izvukli poručio da nisu.

"Znam da u Srbiji postoji uvek skepsa i razlog za kritiku svega i svačega, ali tvrdim da će više od 250 osoba biti procesuirano", naglasio je Vučić.

Na pitanje da li današnja akcija ima veze sa kriminalnim klanom Darka Šarića, Vučić je odrečno odgovorio, ali izrazio uverenje da će Šarić "u veoma skoro vreme biti u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

700 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: