Hag radio, ali i izazvao konfuziju

Beograd -- Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Haški tribunal uradio posao koji nacionalna pravosuđa u ratnim i posleratnim vremenima nisu mogla.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je, međutim, dodao da je u drugoj deceniji svog rada izazvao konfuziju zbog svojih standarda i presuda.

Najodgovornije političke elite bile su za osnivanje Tribunala, jer pravosuđa u regionu nisu bila na visini zadatka da odrade posao objektivno i pravično”, rekao je Vekarić u emisiji “Upitnik” ocenjujući da se rad Tribunala može podeliti na dve etape.

Do dvehiljaditih, kako je rekao, njegov rad je obeležio dobar, odgovoran rad i presude koje sustižu odgovorne, dok se kasnije javila konfuzija standarda u presudama.

“Posle svake presude bude 'zemljotres', a to otežava i percepciju javnog mnjenja i posao nacionalnim tužilaštvima”, rekao je Vekarić.

To, kako je naveo, potvrđuje i samo ponašanje sudije tog tribunala Harkofa koji je u početku svog rada bio veoma strog krivičar pa je posle postao humanitarac što se upravo vidi i kroz pismo kojim se na neki način pobunio protiv rada Haškog tribunala.

Tokom emisije Vekarić je, takođe, ocenio da je suđenje Vojislavu Šešelju, koje traje skoro 11 godina, izvan svakog pravnog standarda i ocenio da je sud morao to da spreči.

Govoreći o domaćim predmetima, Vekarić je ukazao da se u skoro svakom predmetu vidi da je osnovni motiv zločina bila pljačka onog drugog naroda, posle koje pada svaka politička priča o patriotizmu…

On je najavio pokretanje postupka u dva velika predmeta - za Srebrenicu i Štrpce u kojima će se koristiti i materijali iz Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu