Tužioče, optužnica ili idite!

Beograd -- Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, uputio je otvoreno pismo specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću.

Izvor: B92
Podeli

Gospodine specijalni tužioče Radisavljeviću!

Nekadašnji pomoćnik načelnika beogradskog centra Državne bezbednosti Zoran Stijović tvrdi da sve znate o ubistvu moga brata Slavka Ćuruvije. Tvrdi da znate imena pripadnika Službe državne bezbednostii kao i na koji način je rađena operacija, od pripreme, praćenja, pa do likvidacije.

Na takvu izjavu bivšeg pomoćnika načelnika centra Državne bezbednosti Vi ćutite, ne oglašavate se, ignorišete je.

Postavljeni ste na tu važnu funkciju 2007 godine. Povremeno ste, obično pred izbore, na mnogobrojna pitanja novinara dokle se stiglo sa istragom o ubistvu moga brata, davali izjave da će slučaj biti rešen i okončan.

Jedna od izjava listu “ Danas” je: “ubistvo novinara Slavka Ćuruvije će biti rasvetljeno jer je to obaveza države prema žrtvi, njegovoj porodici i javnosti. Kao predstavnici jedne institucije u demokratskoj Srbiji, imamo obavezu da damo odgovore na taj užasan zločin. Nemam dilemu da će ta obaveza prema žrtvi, porodici i javnosti biti ispunjena".

Šest godina ste specijalni tužilac te institucije koju pominjete i još niste dali odgovore na taj užasan zločin niti ispunili obavezu države prema žrtvi, porodici i javnosti.

Izjava pomenutog pomoćnika načelnika Državne bezbednosti je potpuno jasna i optužujuća, a Vi i dalje ćutite. Koga se bojite? Da li, državni tužioče, čekate mig iz vrha vlasti?

Bivši ministar informisanja u vreme Slavkovog ubistva javno se izjasnio i podržao formiranje i rad Komisije za istraživanje ubistva novinara. Bivši portparol Slobodana Miloševića u vreme ubistva Slavka Ćuruvije - nem, a imam utisak da i nije mnogo zainteresovan za rešavanje tog zločina, iako je danas ministar policije i premijer. Nemate razloga njih da se bojite.

Da li, tužioče, čekate mig bivšeg potpresednika Vlade Srbije u vreme Slavkovog ubistva, a danas predsednika Srbije, koji još razmišlja da li da pomiluje šefa Službe koja je organizovala ubistvo moga brata, masakr na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i mnoga druga ubistva. Njega nemojte da čekate jer se on davne 2003. godine izjasnio da mu nije žao što je Slavko Ćuruvija ubijen.

Kao predstavniku “jedne institucije u demokratskoj Srbiji” upućujem zahtev da izvršite obavezu i date odgovore na taj užasni zločin. Za početak: dajte nalog za hapšenje pomagača ubicama koji su moga brata 11. aprila 1999. godine pratili i javljali organizatorima i likvidatorima Slavkovo kretanje. Dajte nalog za hapšenje njihovih šefova, načelnika, pomoćnika načelnika i svih ostalih čija imena znate. Podignite optužnice - ne čekajte namigivanja.

Sami izaberite hoćete li u istoriju Srbije biti zapisani kao hrabar tužioc koji je naručioce, organizatore i ubice Slavka Ćuruvije izveo pred lice pravde ili kao mišić koji povremeno izviri iz rupe i objavi po neku obećavajuću izjavu čekajući mig iz vrha vlasti. Iskreno se nadam da ćete izabrati ovo prvo.

Podignite optužnice ili idite sa tog mesta jer ga niste dostojni. Žrtva, porodica i javnost čeka!

Jovo Ćuruvija
Beograd
1.12.2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1369 idi na stranu