DS-LDP:Saradnja ili završena priča?

Dok demokrate tvrde da su još otvoreni za svaki dogovor sa demokratskim i proevropskim strankama uključujući i LDP, liberali poručuju da je ta priča završena.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.11.2013.

13:11

Default images

U paralelnim razgovorima za Tanjug posle "zaoštravanja odnosa", šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović i poslanik LDP Bojan Đurić izneli su stavove svojih partija o tome da li ipak postoji mogućnost za eventualnu buduću saradnju i okupljanje opozicije ili su se dve stranke definitivno politički razišle.

"Mi smo uvek spremni na razgovor o tome na koji bi način eventualno mogli da imamo žajedničke aktivnosti u skupštini i van nje i te razgovore nismo prekinuli", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, pitanje razilaženja DS i LDP nije pitanje na koje treba da odgovaraju demokrate, jer su se oni uvek držali onoga što je inicijalno bilo dogovoreno, a to je da se saradnja kreće u tim okvirima.

"To je pitanje za LDP, koji je čini mi se pokušao, svesno i namerno podižući lestvicu na nivo koji mi ne možemo prihvatiti, da ima alibi za sve otvoreniju saradnju sa SNS. To je legitimno i ono što oni treba da objasne svojim biračima i to je ono što očigledno jeste njihov put", naglasio je Stefanović.

Međutim, Đurić, inače potpredsednik LDP, kaže da je "ta vrsta priče i pokušaja saradnje sa ljudima koji vode DS završena, zbog toga što bi svako dalje insistranje bio uzaludan posao ili gubljenje vremena".

"Razišli smo se na temama koje su za LDP bile suštinske i na kojima smo pokušali da napravimo politički dogovor. DS za tako nešto nije pokazala spremnost, a za nas je bilo važno da probamo da se dogovorimo da formiramo zajedničku, snažnu političku organizaciju koja bi mogla da se profiliše kao alternativa sadašnjem poretku, napravimo što je moguće sličniji ekonomski i socijalni program kao odgovor na sva ključna pitanja“, rekao je on.

Prema Đurićevoj oceni, DS je pokazala "jednu vrstu ozbiljne sebičnosti, nije bila spremna da o tome uopšte razgovara i to zbog toga što, kako se čini, u ovom momentu ima potpuno drugačije planove".

Ipak, obojica smatraju da definicija termina opozicije u Srbiji nije potpuno precizna - za Stefanovića to je "termin koji je, s jedne strane, dosta 'izraubovan', jer se ne zna tačno ko je u stvari opozicija", a sa druge strane se pod opozicijom podrazumevaju i oni koji to odavno nisu, već su "paraopozicija koja služi kao Potemkinovo selo SNS".

"Suštinski, jedina prava, konsolidovana i snažna opozicija u Srbiji je DS, jedina potpuno jasna opozicija Aleksandru Vučiću i SNS je DS i to će tako i ostati, što je i sve vidljivije s obzirom na to da snaga i uticaj DS raste svakim danom i sve je veća podrška građana koji su shvatili i sve više shvataju šta je to naprednjačka ekonomska, bezbednosna i svaka druga bajka u kojoj žive", uveren je Stefanović.

Đurić je naglasio da u Srbiji ne postoji dvopartijska politička scena, na kojoj je moguće povući takvu razliku između bloka vlasti i bloka opozicije, pa da onda opozicija bude na taj način ujedinjena, dodajući da je DS u ekonomskom populizmu, često najbliža politici PUPS ili lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću.

On kaže da je LDP probao da nađe tačke u kojima bi saradnja sa DS bila moguća, a da bi onda, ukoliko bi se ispostavilo da je to dovoljno jako, išlo na ujedinjenje u političkom i organizacijom smislu. Međutim, DS nije pokazala spremnost na tako nešto, dodao je.

Prema njegovoj oceni, demokrate su previše oslonjene na površne odgovore iz istraživanja javnog mnjenja i gotovo svaka njihova reakcija na pokušaj predlaganja reformskog poteza za koji se LDP zalagao bio je - "narod to voli" ili "narod to ne voli".

"Mi nismo navikli da funkcionišemo na taj način. Sve što smo govorili proteklih osam godina danas je postalo opšte mesto političkog mejnstrima u Srbiji, to prihvataju govoto svi politički činioci i LDP nema razloga da odustaje od onih tačka svog programa koje su možda ranije bile nepopularne, ali su se pokazale kao nužne – od evrointegracija, Kosova, unutrašnjih reformi", istakao je Đurić.

Na pitanje da li vara utisak da su DS i LDP danas najudaljenije, Đurić je odgovorio da njihovi odnosi nisu lični, već da se radi o političkim stavovima i razlikama, a da se njemu čini da se DS udaljila od onoga što bi morala da bude programska orjentacija takve stranke.

"Da li će se oni drugačije ponaštati u budućnosti, ja to ne znam, ali svakako bi bilo dobro da se vrate na taj put", rekao je Đurić.

Prema Stefanovićevom viđenju, "kamen spoticanja" nije bio stav LDP da se napravni nova politička organizacija dve stranke, jer je to rukovodstvo njegove stranke na početku sastanka u sedištu liberala u Siminoj ulici u Beogradu - odbacilo.

"Rekli smo da nam ne pada na pamet. Sve ostalo je suštinski traženje alibija za korake koje od tada LDP preduzima u vezi sa očigledno odličnom komunikacijom sa SNS i Vučićem. Prva Jovanovića rečenica je bila da oni smatraju da je najbolje da se napravi nova politička organizacija, koja će ući u vladu i koja će kroz vladu moći da izvrši uticaj i sprovede svoj program", preneo je Stefanović deo tog razgovora.

On je podsetio da je DS rekla da se sa tim ne slaže, jer ne može da sarađuje sa SNS i da ne može sa naprednjacima da pravi vladu, kao i da to svi znaju.

DS se nije suštinski pomerila sa svog kursa više od 20 godina, bori se za socijalno odgovornu, pravednu, proevrsku Srbiju otvorenu ka svetu, u kojoj će se mnogo više voditi računa o socijalno ugroženim grupama i onima koji ostaju bez posla, ukazao je Stefanović.

"Sa druge strane LDP je izrazito liberalna, hipertržišno orjentisana stranka i u tom strogo ideološkom smislu, znajući da je u Srbiji ideologija sva manje bitna, jer očiglendno svako može sa svakim sem DS, mislim da je to pitanje za njih", zaključio je Stefanović.

Njegov skupštinski kolega drugačije vidi eventualno učešnje LDP u budućoj vladi:

"Mislimo da je krajnje vreme da politika koju simbolizujemo postane deo vlasti, jer ne možete efikasno da sprovodite politiku ako je samo sa strane kometnarišete. Verujem da je svima jasno da smo sve vreme bili u pravu, najlogičnije je da, kada su neke od tih stvari postale opšteprihvaćene, posle sledećih izbora učestvujemo u sprovođenju te politike i da bi to pomoglo da državna politika i država budu efikasnije“, rekao je Đurić.

On međutim kaže i da LDP neće ulaziti u vlast koja bi nastavila istim putem ili putem kojim je Srbija išla do 2012. godine, koja bi odlagala reforme i ponovo pravila gubitke.

"LDP neće biti ukras nikome i zbog toga je za nas ključno pitanje do koje podrške ćemo doći na tim izborima. U vladu ćemo ući samo ukoliko na izborima dobijemo toliko snažnu podršku da u njoj možemo nešto i da radimo, a kredibilitet koji smo izgradili u oštroj opoziciji nas obavezuje na tako nešto i tako ćemo i postupiti", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: