Đurić: Kosovo neće ući u UN

Savetnik predsednika Marko Đurić izjavio je da u Berlinu i Londonu, gde je bio u radnoj poseti, nije bilo reči o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2013.

23:55

Default images

"S obzirom na to da je Priština nezavisnost proglasila jednostrano, onda mora da živi sa tim da ne može da bude članica međunarodnih organizacija na način na koji bi to želela njena politička elita", rekao je Đurić u intervjuu "Novostima".

Đurić je istakao da je želja Srbije da se dijalog Beograda i Prištine nastavi na visokom nivou i da se bavi temama koje će ojačati poziciju srpske zajednice na KiM u institucionalnom i političkom smislu.

On je rekao da i Berlin i London još razmatraju kako treba da izgleda pregovarački okvir o pristupanju Srbije EU i zato je ovo pravo vreme da pošaljemo poruku da evropske integracije ne treba da se tiču prevashodno odnosa sa Kosovom i Metohijom, nego je mnogo važnije da fokus bude na reformi i jačanju naših institucija i ozdravljenju ekonomije.

"Akcenat je bio na tome da je Srbija u ovom trenutku na višem nivou razvoja opštih odnosa u društvu nego što su bile neke druge zemlje kandidati u istoj fazi pridruživanja EU. Imajući u vidu izuzetan napredak u našim političkim odnosima sa većinom zemalja EU i činjenicu da je nesumnjiv geopolitički interes Evrope da Srbija kao vodeća zemlja regiona uđe u EU, smatramo da je bolje da se to desi ranije, a ne kasnije", rekao je Đurić.

On je kazao da je sagovornike interesovalo da li dešavanja u Ukrajini mogu da se odraze na politički proces u Srbiji i na razmišljanje srpske elite, a njegov odgovor je bio da su geopolitike Srbije i Ukrajine različite i da odnos Srbije i drugih zemalja našeg regiona prema evropskim integracijama ne zavisi od onih faktora od kojih zavisi kada je u pitanju Ukrajina.

Na pitanje hoće li odluka EU biti da prva međuvladina konferencija sa Srbijom bude u decembru ili u januaru, Đurić je odgovorio da je sigurno da slika o početku pregovora izgleda optimistično.

"I u jednoj i u drugoj prestonici (Berlin,London) preovlađuje stav da je naša zemlja u pravcu otpočinjanja pregovora učinila izuzetne napore i da su postignuti rezultati veoma dobri.Očekujemo da će se taj stav reflektovati i u njihovoj odluci. Početak ovog procesa za nas je mnogo važniji od toga da li će biti u jednom ili sledećem mesecu", naglasio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: