Na severu neće biti zastave Kosova

Oliver Ivanović, kandidat GI SDP za gradonačelnika Mitrovice, kaže da, za razliku od prethodne kampanje koju su obeležile pretnje, sada se svodi na ubeđivanja.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

17:37

Default images

Ivanović, međutim, ističe, da je i to postala “vrsta pretnje".

"Pretnje su reč koja je bila karakteristična kod prethodnih izbora a sada su to čvrsta ubeđivanja, kada ministri dolaze i ubeđuju sve da im je jedini spas ako glasaju za listu koju predvodi gospodin Pantić, odnosno Vulinovu listu, a to je takođe vrsta pretnji, čim ne ostavlja alternativu“, kazao je Ivanović gostujući u vestima B92.

Ivanović, pak, smatra da to nema nikakav uticaj, jer su građani, kako kaže, shvatili da može da pobedi ona lista koja je bolja.

"Ako pitate građane, videćete da su oni zaključili da sam ja pobedio, budući da je oko 850 ljudi, po našoj proceni, iz javnih preduzeća dovedeno silom da glasaju“, navodi Ivanović.

S druge strane, Ivanovićeva izjava "Srbija samo što nije upotrebila avijaciju“, burno je odjeknula u javnosti. Komentarišući spornu izjavu, Ivanović je kazao da se "samo našalio, kao i da je to tada možda bilo preteško, ali da je Srbija upotrebila sve što ima, a da su novinari samo uzeli ono što im se sviđa“.

Osvrnuvši se na izjavu ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina "da je samo uz pobedu kandidata GI Srpska moguće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Ivanović je rekao da je "to potpuna besmislica i da to nema nikakve veze“, jer se, kako navodi, Zajednica srpskih opština formira na osnovu rezultata izbora za odbornike.

Na konstataciju da se kao protivkandidat GI Srpska, postavlja pitanje koliko je na liniji Beograda, odnosno Srbije, Ivanović je rekao da je, za razliku od protivkandidata Pantića, on prvi rekao da "nema egzistencije Srbima ukoliko se ne usaglase sa Vladom Srbije".

Na pitanje zašto ga Srpsko nacionalno veće naziva "prištinsko-vašingtonskim Ivanovićem“, Ivanović je naveo da oni opstaju na jeftinim diskreditacijama i monopolu na patriotizam.

Ivanović se osvrnuo i na u javnosti prisutne spekulacije da će on, kao kandidat za gradonačelnika GI SDP u dogovoru s ambasadorima stranih država, koji ga inače uvažavaju, napraviti u Kosovskoj Mitrovici savez sa Albancima, a ne savez sa GI Srpska. Komentarišući te navode, on je istakao da je jedini koji je rekao da na severu neće biti kosovske zastave, niti će biti širenja uticaja Prištine. Sever Kosova je deo Kosova, onoliko koliko je Priština deo Srbije. Ako se vlast ne odrekne Kosova, neće biti promene ni u mom stavu".

Komentarišući izjavu kandidata GI Srpska za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimira Pantića da bi "radije išao na ponovljene izbore nego u koaliciju sa Oliverom", Ivanović je rekao da "nije Pantić onaj ko odlučuje, ni na nivou Mitrovice, ni na nivou regiona". Ivanović smatra da će biti gradonačelnik, kao I da će biti priznat od vlade.

Osvrnuvši se na izjavu Hašima Tačija, koji je rekao da će ZSO biti u skladu sa kosovskim zakonima, Ivanović ističe da to ne zavisi ni od Kosova ni od Srbije, već isključivo od Brisela, zaključivši da "nam je sudbina u Briselu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: