"Dogovor Nemačke u pravom trenutku"

Pariz/Madrid -- Lideri Francuske i Španije pozdravili dogovor o formiranju koalicione vlade koji je nemačka kancelarka Angela Merkel postigla sa svojim političkim partnerima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Francuski predsednik Fransoa Oland koji je u poseti Madridu gde se sastao sa španskim premijerom Marijanom Rahojem kazao je da je nemački sporazum stigao "u pravom trenutku", preneo je AFP.

Sporazum Merkelove sa Socijaldemokratima uključuje uvođenje minimalne plate u najjačoj evropskoj ekonomiji, kao i povećano finansiranje obrazovanja i infrastructure.

Oland je posebno pozdravio plan o uvođenju minimalne zarade u Nemačkoj na zajedničkoj pres konferenciji posle susreta sa Rahojem.

Francuski predsednik je dodao da će sporazum o jačanju investicija u infrastrukturu imati uticaja na poslovne aktivnosti u Nemačkoj kao "i u čitavoj Evropi", navodi AFP.

Španski premijer Rahoj je takođe pozdravio dogovor ističući da on obećava stabilnost u naredne četiri godine.

"To je dobro za Nemačku, ali mislim da je dobro i za Evropu", kazao je Rahoj.

Blok Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU) posle pet nedelja pregovora usaglasio je rano jutros dogovor o formiranju koalicione vlade sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), javile su agencije.

Agencija Frans pres navodi da su CDU nemačke kancelarke Angele Merkel i njihovi bavarski saveznici iz CSU postigli dogovor sa SPD-om posle maratonskih razgovora koji su trajali 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 488 idi na stranu