Berluskoni ostao bez mandata

Italijanski Senat odlučio da bivšem premijeru Silviju Berluskoniju oduzme poslanički mandat zbog osude za poresku prevaru.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

18:13

Default images

Time se onemogućuje da Berluskoni u narednih šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne znači i kraj njegove političke karijere, prenela je agencija AP.

Rojters javlja da je predsedavajući Senata proglasio je Berluskonija nedostojnim mesta u parlamentu. Danas je odbačen niz amandmana njegovih pristalica o predlogu za izbacivanje. Time se onemogućuje da Berluskoni u narednih šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne mora da znači i kraj njegove političke karijere.

Berluskoni, koji je dominirao italijanskom političkom scenom 20 godina, sada može biti suočen sa hapšenjima u vezi sa drugim krivičnim delima, s obzirom na to da je izgubio poslanički imunitet.

Berluskonijeve pristalice okupile su se ispred njegove rezidencije u Rimu. On im je rekao da je danas "dan žalosti" za demokratiju u Italiji, prenosi BBC.

Uoči glasanja on je rekao da će ostati u politici kako bi vodio svoju Forca Italiju u borbi za dobru Italiju.

Okupljenima ispred svoje rezidencije u Rimu rekao je da ni jedan politički lider nije doživeo toliko gonjenja koliko je on. "Ovo je gorak dan, dan žalosti".

Berluskoni je istakao da će se njegova borba nastaviti izvan parlamenta, da moraju da ostanu na sceni, i da ne smeju da očajavaju, jer, kako je naveo, postoje i lideri drugih partija koji takođe nisu parlamentarci.

Kako prenosi BBC, atmosfera u Senatu je ključala i vodile su se oštre polemike.

Posle glasanja Pepe Grilo, lider Pokreta 5 zvezda, koji je i poznati bloger i komičar, tvitovao je: Berluskoni je izbačen iz Senata. Jedan je izbačen. Sada moramo iseliti i ostale iz kuće".

Bivši premijer, koji je osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, tvrdi da je nedužan i da je žrtva levičarski orijentisanih sudija.

Bivši italijanski premijer objavio je da je došao u posed dokumenata iz SAD koji će dokazati da on nije kriv za utaju poreza, iako je osuđen.

Berluskonijeva partija Forca Italia sinoć je zvanično povukla podršku vladajućoj koaliciji, nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu.

Ovo je biti prvi put od 1994. godine - kada je ušao u politički život - da Berluskoni neće biti član parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: