FR: Iseljeno najveće romsko naselje

Pariz -- Francuska policija iselila u francuskom predgrađu Sent Uen jedno od najvećih romskih naselja, u kojem je živelo oko 800 ljudi, među kojima više desetina dece.

Izvor: Beta, AFP
Podeli

Iseljavanje ljudi iz tog naselja odvilo se "bez ikakvih incidenata", navela je pariska policija.

Odluku o iseljavanju romskog naselja doneo je sud 2. oktobra na zahtev Francuske železnice, u čijem je vlasništvu to zemljište.

Romsko naselje u Sent Uenu nastalo je posle iseljavanja sličnih naselja iz okoline Pariza početkom leta.

Od više stotina iseljenih ljudi, samo desetak najugroženijih dobilo je smeštaj za noć između srede i četvrtka. "Dodatne sobe su rezervisane, kako bi se odgovorilo na potrebe koje bi mogle da se pojave tokom dana", navela je uprava grada.

Ostali evakuisani će spavati na ulici ili će preći u druga romska naselja u okolini prestonice, ocenjuje agencija Frans pres.

Udruženje Glas Roma ocenila je da je ova akcija "veoma brutalna" jer stavlja na ulicu po hladnom vremenu više stotina ljudi.

U pismu ministru unutrašnjih poslova Manuelu Valsu, uprava Sent Uena pozvala je na "državnu odgovornost" zbog "poteškoća" koje je izazvalo to divlje naselje u funkcionisanju prestonice.

Kako je navela uprava tog predgrađa, ugroženo je dopremanje za toplanu u Sant Uenu koja obezbeđuje grejanje za oko "110.000 ljudi", ali i brojne pariske bolnice. Od nastajanja divljeg naselja, snabdevanje toplane je obavljano kamionima, što je znatno skuplje od železničkog transporta.

U Francuskoj, prema zvaničnim procenama, ima između 15.000 i 20.000 Roma, a velika većina njih živi u divljim naseljima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 488 idi na stranu