BiH: Optužnica protiv predsednika

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsednika Federacije BiH Živka Budimira jer je na nezakonit način pomilovao i oslobodio zatvorskih kazni više osoba.

Izvor: Beta
Podeli

Među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih dela, osobe o čijem pomilovanju nadležne institucije nisu dale pozitivno mišljenje, te osobe čije je puštanje na slobodu ugrozilo sigurnosti građana.

Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Oružanim incidentima i drugim krivičnim delima koja su činile nezakonito pomilovane osobe teško je ugrožena sigurnost građana BiH, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Među pomilovanim bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje što je izričito zabranjeno zakonom, i osobe koje čak nisu ni počele izdržavanje kazne.

Optuženi u predmetu Budimir i drugi terete se za kaznena dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanja i davanja poklona ili drugih oblika koristi, i za protivzakonito posredovanje. Tužilaštvo je u tom predmetu podiglo optužnicu i protiv Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilović, željka Asića i Armina Kulovca.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svedoka i tri veštaka, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivicu optuženih osoba.

Optužnica Tužilaštva BiH je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu