SZO povukla tvrdnje o Grcima i HIV

Atina -- SZO je uputila izvinjenje zbog "greške u izveštaju" u kome navodi da su neki Grci zbog krize namerno sebi ubrizgavali HIV, kako bi imali socijalnu pomoć.

Izvor: SRNA
Podeli

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da "povlači tvrdnju" da su se neki građani Grčke namerno zarazili kako bi dobijali od države 700 evra mesečno.

SZO je objavila izveštaj "Pregled socijalnih faktora i zdravstvenih podela u evropskom regionu SZO" u kome zaključuje da su nezaposlenost i mere štednje teško pogodile Evropljane, posebno u Grčkoj.

Prema izveštaju, broj obolelih od HIV-a u Grčkoj u velikom je porastu od 2008, a u spornom delu navedeno je da se pretpostavlja da su oko polovine "samozaraženi", kako bi mogli da dobiju 700 evra mesečno i brži ulaz u programe za primanje lekova.

"Nemamo čvrste dokaze za takve tvrdnje. U izveštaju je trebalo da stoji da je polovina novozaraženih registrovana u grupi intravenskih narkomana i da postoje izvesne tvrdnje o tome da su neke namerno izazvane zbog novčane pomoći, ali SZO nema dokaze da su ti navodi istiniti", rekao je portparol SZO Glen Tomas za Al Džaziru.

U Grčkoj je od 2007. do 2009. godine broj samoubistava povećan za 17 odsto. Tokom 2010. godine broj samoubistava porastao je za 25 odsto. Pogoršanjem krize početkom 2011. godine, broj pokušaja samoubistava povećan je do 40 odsto.

"Broj ubistava i krađa je udvostručen. Prostitucija je, takođe, u porastu, najverovatnije kao odgovor na ekonomske poteškoće", istaknuto je u izveštaju.

Prema podacima SZO, pristup zdravstvenom osiguranju u Grčkoj umanjen je zbog smanjenja budžeta za bolnice za 40 odsto. Oko 26.000 radnika u zdravstvu, među kojima je 9.100 lekara, moglo bi da ostane bez posla.

U maju 2010. godine Evropska centralna banka, evrozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasili su se da se Grčkoj odobri paket finansijske pomoći vredan 110 milijardi evra. Zauzvrat, Atina je morala da preduzme teške mere štednje.

Građanima Grčke povećan je porez, iako su im plate i penzije bile smanjene, a svaki šesti mladi Grk trenutno je bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu