"Nasilje u porodici u porastu"

Beograd -- Tokom ove godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a bilo je i pet slučajeva čedomorstva, rekla je Vesna Stanojević.

Izvor: Tanjug
Podeli

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu je Tanjugu, uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, rekla da je taj broj u odnosu na prethodne godine neuporedivo veći.

"Prošle godine ubijeno je 28 žena, a sada 45, tako da je svaki komentar suvišan", rekla je Stanojević.

Ona je rekla da su najteži oblik nasilja - ubistva i samoubistva koja proizilaze iz porodičnih svađa i odnosa u velikom porastu i da bi ona, na neki način trebalo da budu upozorenje svima da je to problem o kome treba što više da se govori.

"Mi nažalost o ovom problemu govorimo onda kada se nešto desi ili kada se obeležavaju datumi poput 25. novembra -Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen 1981. godine u Latinskoj Americi", rekla je Stanojević.

Skupština Srbije je nedavno usvojila Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja nad žena za koju se smatra da je do sada najbolje urađen, najznačajniji i najsveobuhvatniji međunarodni dokument u ovoj oblasti, podsetila je Stanojević.

Kako je kazala, u Srbiji ipak nedostaje efikasnost u rešavanju problema, odnosno brzina i kažnjavanje nasilnika da bi se problem sprečio, smanjio ili bar doveo na razumnu meru.

Stanojević je rekla da u Beogradu ima tri sigurne kuće koje imaju kapacitet da prime 75 žena i dece, ali da uvek može da ih bude više.

"Za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta", kazala je Stanojević.

Telefon savetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine do sada je pozvalo 3.000 žena koje imaju problem sa porodičnim nasiljem, od čega 328 žena došlo na neposredne razgovore, iznelo svoj prolem i kako bi dobilo podršku.

Ove godine je sigurne kuće u Beogradu koristilo 253 žena i dece, a svakodnevno između 40 i 55 žena i dece koriste usluge sigurnih kuća.

Taj broj se obično povećava posle praznika, godišnjih odmora, kada porodice ne funkcionišu i zbog materijalnih razloga, dodala je Stanojević.

Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

Info

SAD: Biskup postao beskućnik

Vešington -- Mormonski biskup Dejvid Maselman (45) iz Solt Lejk Sitija (SAD) preobrazio se u beskućnika kako bi svojoj pastvi odžao lekciju o samilosti i darežljivosti.

Svet subota 30.11. 22:53 Komentara: 4

SAD apelovala na Pjongjang

Vašington -- Bela kuća je apelovala na Severnu Koreju da oslobodi američkog državljanina Merila Njumana (85) koji se nalazi u zatvoru od prošlog meseca.

Svet subota 30.11. 22:49 Komentara: 1

Abudža: U dva napada 24 ubijeno

Abudža -- Sumnja se da je islamistička grupa Boko Haram, koja predvodi četvorogodišnju pobunu na severu Nigerije, odgovorna za dva napada u kojima su poginule 24 osobe.

Svet subota 30.11. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 1384 idi na stranu