Rohani:Nastavak nuklearnog programa

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio da privremeni sporazum sa svetskim silama prihvata pravo Teherana na nastavak sprovođenja nuklearnog programa

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.11.2013.

11:44

Default images

On navodi i da su međunarodne sankcije protiv Irana počele da padaju.

"Pravo Irana na obogaćivanje uranijuma na svom tlu prihvaćeno je u ovom nuklearnom sporazumu od svetskih sila. Struktura sankcija protiv Irana je počela da puca", naveo je Rohani i podsetio da "iranska nacija nikada nije tražila nuklearno oružje", prenela je agencija AFP.

Rohani je rekao u izjavi za lokalnu TV Press da će sveobuhvatni sporazum odmah stupiti na snagu, dodaje Rojters i istovremeno ističe da je iranski predsednik istakao značaj smernica koje je dao vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei za uspeh pregovora.

Ajatolah Hamnei je rekao da "treba zahvaliti pregovaračkom timu" i da se treba "i dalje suprotstavljati neumerenim zahtevima" drugih zemalja u vezi sa nuklearnim programom Irana.

AP navodi da se Rohani "obavezao" da će Iran obuzdati svoje nuklearne aktivnosti u narednih šest meseci u zamenu za ograničenje i postepeno skidanje međunarodnih sankcija protiv Teherana.

U prvom reagovanju iranskog predsednika na noćas postignut dogovor Irana sa šest svetskih sila o spornom nuklearnog programu, Rohani je pozdravio dogovor koji će "otvoriti nove horizonte".

"Konstruktivan angažman, pored neumornih napora pregovaračkih timova, otvoriće nove horizonte", naveo je Rohani na Tviteru posle višednevnih razgovora u Ženevi koji su doveli do sporazuma, koji je kako navodi agencija AFP, dugo izmicao pregovaračkim stranama.

Rohani je ocenio da je do dogovora došlo "zahvaljujući glasovima iranskog naroda za reformatora", misleći na svoju iznenađujuću izbornu pobedu na predsedničkim izborima u Iranu u junu kada je odneo ponedu nad brojnim konzervativcima.

Sporazum u Ženevi daje pravo Iranu na potencijalnu pristup 1,5 milijardi dolara prihoda od trgovine zlatom i plemenitim metalima i dozvole za prenos 4,2 milijarde dolara prihoda od izvoza nafte, ali i prekid odliva kapitala iz zemlje i podsticanje delimičnog oporavak domaćih investicija.

Prvi koraci ublažavanja sankcija ne mogu ni blizu da nadoknade desetine milijardi dolara štete koje je Iran pretrpeo u protekle dve godine, međutim njihovo ublažavanje je značajno jer umanjuju šanse za vojnu ak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: