Steže se obruč oko Radeta Markovića

U istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ima pomaka kojima se, kako piše beogradska štampa, sve više steže obruč oko bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

13:39

Default images

Politka saznaje da bi uskoro mogla biti podignuta i optužnica na osnovu novih dokaza, među kojima su i listinzi mobilnih telefona koje su u vreme praćenja Ćuruvije i na dan ubstva koristili operativci DB-a. Taj list dodaje i da nije isključena mogućnost da bi neko od umešanih iz struktura DB-a mogao biti i svedok saradnik.

Napredak je napravljen zahvaljujući pažljivoj analizi ranije prikupljenih dokaza, kao i novih do kojih se nedavno došlo, koji ukazuju na sve jasniju vezu između nalogodavca, organizatora i neposrednog izvršioca ubistva.

"Blic" piše da su u istrazi ubistva Ćuruvije otkriveni novi kontakti tadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomir Markovića sa pripadnicima službe, učesnicima u likvidaciji ovog novinara, zbog čega se sumnja da je on organizovao ovaj zločin.

Slične informacije prenosi i Danas i navodi da je ime Radomira Markovića indirektno pomenuto pre sedam meseci, oko 14. godišnjice Ćuruvijinog ubistva, kada je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović istupio iz Komisije koja istražuje ubistva novinara jer nije bio saglasan da se ponudi status svedoka saradnika, odnosno pokajnika, u slučaju Ćuruvija.

Odranije se znalo da je nekoliko pripadnika DB-a bilo angažovano na praćenju Slavka Ćuruvije kao i da se na sam dan ubistva, 11. aprila 1999. godine za vreme NATO bombardovanja nekoliko pripadnika DB-a nalazilo na lokacijama u neposrednoj blizini ubistva.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u utorak uveče u Utisku nedelje rekao da ima napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije i da očekuje da ono bude rešeno i da će to biti velika i važna stvar za Srbiju. Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistva novinara, ne želi da nagađa na osvonu čega je Vučić dao ovu izjavu, ali veruje da je moguće da prvi potpredsednik Vlade ima više informacija od Komisije.

"Specijalno tužilaštvo i radna grupa Komisije intenzivno rade na tome, sveobuvatnije i dinamičnije nego ikada. Polako ali sigurno sve je više dokaza koji potvrđuju sve ono što se do sada samo pretpostavljalo o naredbodavcima i egzekutorima. Ubeđen sam da će doći do potpunog razotkrivanja ubica i nalogodavaca. Najvažnije je da se radi posvećeno i u kontinuitetu", rekao je Veran Matić.

Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, za "Blic" kaže da je sve o ubistvu Ćuruvije poznato još od 2007. godine.

"Podizanje optužnice protiv Radonjića, Romića i Baste za to ubistvo zakočeno je političkom voljom. Moje mišljenje da to koči neko važan i uticajan u državi. Taj je u rukama Radonjića, koji ga nečim ucenjuje", smatra Drašković.

List Danas podseća da je o direktnim atentatorima u proteklih 14 godina, najviše govorio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, navodeći imena Luke Pejovića, navodno rezervnog pripadnika JSO, ubijenog pola godine nakon Ćuruvije, i Miroslava Kuraka, pripadnika RDB, koji je napustio službu i iz Tanzanije demantovao da ima veze sa ubistvom.

Kao nalogodavci u medijima su pominjani upravo Šešelj i Miloševićeva supruga Mirjana Marković, oboje nedostupni pravosuđu Srbije. Nema nikakvih nagoveštaja da li dokumentacija i eventualni dokazi Matićeve Komisije ukazuju na njih, piše Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: