"Uz veći rejting, DS može i sa SNS"

Beograd -- Počasni predsednik DS Boris Tadić nije odbacio mogućnost koalicije demokrata sa SNS, ali je kazao da pre toga DS mora da poveća rejting.

Izvor: Beta
Podeli

Tadić je za novi broj nedeljnika NIN kazao da je drugi uslov za formiranje saveza sa SNS konsenzus o strateškim ciljevima i sredstvima kako da se oni ostvare, kao i dogovor o raspodeli uloga.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li ti uslovi mogu biti ispunjeni do izbora i sve zavisi od razvoja političkih okolnosti u narednom periodu.

"Velike koalicije potrebne su kada je potrebno doneti velike promene, kao što je Ustav, na primer", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo prekidati razgovore DS i LDP iako je argumentacija koju nudi lider LDP Čedomir Jovanović odraz političke nezrelosti.

"Jovanović je optuživao DS za formiranje SNS-a, a sada prekida razgovore sa DS-om da bi on sarađivao sa SNS-om", kazao je bivši predsednik Srbije.

Komentarišući konstataciju da je DS "oživela" SPS, Tadić je rekao da sa Dačićevim SPS-om sazdanom na razvalinama Miloševićevog sistema nije bilo "smrtonosno" ući u koaliciju, ali jeste bilo "toksično".

Jerkovljeva: DS neće sarađivati sa SNS

Portparolka Demokratske stranke Aleksandre Jerkov izjavila je da ta stranka neće sarađivati sa SNS.

"Preuzeo sam taj rizik na sebe, jer je alternativa bila vlada SPS-a, SRS-a čiji je predsednik bio Šešelj i Koštuničinog DSS-a. Takva koalicija bi za Srbiju bila vrlo opasna i uveren sam da bi dovela do novih ljudskih žrtava i sukoba u regionu", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, SPS je i dalje politička razvalina, bez ideologije.

Tadić je kazao da SPS mora biti na vlasti, jer bi se u suprotnom "raspala".

"Očigledno je da (funkcioneri SPS) Dačić, Bajatović, Ružić nisu vođeni ideologijom, već da politiku razumeju kao tehniku učešća u vlasti po svaku cenu", rekao je bivši predsednik Srbije.

"Ukoliko ne počne da gradi nacionalni konsenzus o strateškim i političkim ciljevima Srbije i ukoliko ne učini suštinski iskorak u detabloidizaciji srpske stvarnosti, Vučićeva popularnost ostaće samo trenutak. Velika popularnost ne znači i veliku pobedu. Na ovim političkim prostorima pre znači veliku opasnost. Ja sam najbolji svedok toga", kazao je Tadić.

Dodao je da to što je jedan tajkun uhapšen i što je napravljen iskorak u borbi protiv korupcije ne znači ništa ukoliko ne uslede utemeljne i pravosnažne sudske presude.

"Ne vidim da se danas Srbija uspešno bori protiv organizovanog kriminala, što se vidi u opštem povećanju kriminalnih akata u Srbiji svakoga dana", kazao je on.

Na pitanje zbog čega Miroslav Mišković nije uhapšen u vreme njegovog mandata Tadić je kao razlog naveo odluku tužioca za organizovani kriminal i to usled nedostatka dokaza.

"Nismo se plašili tajkuna i uostalom sam sam obustavio finansiranje DS od strane Miškovića nakon što sam postao njen predsednik", rekao je Tadić u intervjuu za NIN.

strana 1 od 214 idi na stranu