Janukovič "ubija nadu" Ukrajine

Julija Timošenko optužila je predsednika Ukrajine da progonom njenog advokata "ubija nadu" Ukrajine da će potpisati važni sporazum o pridruživanju sa EU.

Izvor: Beta

Utorak, 12.11.2013.

18:38

Default images

Njen glavni advokat Serhij Vlasenko u ponedeljak je uhapšen i ispitan pod sumnjom da je tukao svoju bivšu ženu. On je optužbe odbacio kao "apsurdne", navevši da su one usmerene na to da bude uskraćena Julija Timošenko čije zatvaranje je osudio Zapad.

U saopštenju koje je danas pročitala njena ćerka, Timošenko je rekla da Janukovič, progonom Vlasenka, "šutira do smrti Sporazum o pridruživanju".

Serhij Vlasenko u ponedeljak je optužen da je tukao svoju bivšu suprugu, što simpatizeri Julije Timošenko vide kao pokušaj da omete ugovor sa EU koji zavisi od njenog puštanja na slobodu.

Opozicija smatra da je saslušanje Vlasenka i njegovo hapšenje znak predsednika Viktora Janukoviča da neće da ispuni zahtev EU da oslobodi svoju protivnicu Juliju Timošeko, što je uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU.

Ukrajinski parlament u sredu treba da donese poseban zakon koji će omogućiti da Julija Timošenko otputuje na lečenje u Nemačkoj.

Pristalice i saveznici Julije Timošenko kritikuju taj predlog jer smatraju da bi njime bivša premijerka verovatno bila sprečena da se vrati u zemlju ili učestvuje u političkom životu jer bi odmah bila poslata u zatvor, čim ponovo dođe u Ukrajinu.

Slučaj osuđivanja bivše premijerke ključna je prepreka za potpisivanje sporazuma o povezivanju (Ašociation agreement) i trgovinskoj razmeni EU-Ukrajina, koji bi omogućio uspostavljanje slodobne trgovinske zone i razvoj veza, ali bez mogućnosti da Ukrajina postane kandidat za prijem u EU.

Julija Timošenko izdržava kaznu zatvora od sedam godina zbog zloupotrebe položaja. Ona je te optužbe negirala, optužujući Janukoviča da je naredio njeno zatvaranje kako bi je sprečio da mu bude protivkandidat na predsedničkim izborima 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: