Vukčević na skupu u Nirnbergu

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević učestvuje u radu konferencije o nasleđu međunarodnih krivičnih sudova 7. i 8. novembra u Palati pravde u Nirnbergu.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

15:37

Default images

Govoreći na panelu "Novi sudovi, nove tekovine: iskustva i očekivanja u vezi sa međunarodnim i domaćim sudovima nadležnim za međunarodne zločine“, tužilac Vukčević je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi tužilac iz Srbije koji se našao na mestu koje je simbol pravde za žrtve nacizma, najmračnijeg perioda u istoriji Evrope.

"Po povratku sa suđenja Šandoru Kepiru u Budimpešti učvrstio sam svoje uverenje da nam je svima potreban brži, energičniji, beskompromisni rad na procesuiranju ratnih zločina. Prema mojim saznanjima, samo je u Beogradu na slobodi još najmanje 300 lica koja bi mogla biti osumnjičena za ratne zločine“, rekao je Vukčević u sudnici broj 600 nirnberške Palate pravde.

U ovoj sudnici vodio se proces protiv Hermana Geringa, Hitlerovog komandanta vazdužnih snaga koji je 1. oktobra 1946. godine osuđen na smrtnu kaznu, zajedno sa 11 drugih nacističkih zvaničnika.

Na konferenciji učestvuju Hasan Bubakar Dželou, tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i od 1. jula 2013. godine, tužilac Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, zatim Dejvid M. Krejn, bivši tužilac Specijalnog suda za Sijera Leone, Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, Viljem Smit, zamenik tužioca Specijalnih veća Suda u Kambodži, a iz regiona se učesnicima konferencije obratio i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: