Sud: Marković nije vređao LGBT

Beograd -- Sud u ponovljenom postupku odbio kao neosnovanu tužbu koju je podnela Gej strejt alijansa protiv Dragana Markovića Palme zbog diskriminacije LGBT populacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

GSA je protiv Markovića u avgustu 2011. podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, jer je drugačiju seksualnu orijentaciju prikazao kao bolest i kao nešto nenormalno u izjavi koju je dao medijima od 15. avgusta 2011. godine.

Marković je rekao: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Prvi osnovni sud u Beogradu je u ponovljenom postupku odbio kao neosnovanu tužbu koju je Gej strejt alijansa (GSA) podnela protiv poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme zbog diskriminacije LGBT populacije, izjavila je danas Tanjugu portparolka suda Ida Nikitović.

Presuda kojom je odbijen tužbeni zahtev doneta je 31. oktobra i ekspedovana strankama, a nezadovoljna strana ima pravo da uloži žalbu na tu presudu, dodala je Nikitovićeva.

Ona je podsetila da je prva presuda bila doneta "zbog propuštanja - odnosno jer Marković nije u roku od 30 dana dana dao odgovor na tužbu" (praktično nije se branio) pa je sud iz procesnih razloga, ne utvrđujući činjenično stanje usvojio tužbeni zahtev GSA.

Međutim, ta presuda je ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je u septembru 2012. odlučujući po žalbi Markovićevog punomoćnika, utvrdio da predsedniku JS tužba nije uredno dostavljena i vratio je postupak na ponovno suđenje.

GSA u svom saopštenju navodi da je Prvi osnovni sud je u novembru 2011. godine usvojio tužbu GSA pošto je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

U obrazloženju presude se, između ostalog navodi da po oceni suda izjava Markovića „sadrži obeležja diskriminatornog ponašanja, ali ne u obimu koji je potreban da se navedena izjava i zvanično, od strane suda, utvrdi kao akt diskriminacije".

Takođe se navodi da je za tu izjavu Marković već dovoljno kažnjena time što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti kroz svoje saopštenje na to ukazala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu