Otvoren Jeremićev institut CIRSD

Beograd -- Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je osnovao Vuk Jeremić, zvanično je otvoren u prisustvu jednog od vodećih ekonomista Džefrija Saksa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Jeremić je, na konferenciji za novinare, rekao da će u Centru biti angažovani mladi stručnjaci iz Srbije, akademska javnost, ali i studenti doktoranti, koji će raditi na projektima vezanmi za međunarodnu politiku i održivi razvoj.

On je dodao da će CIRSD biti formalno deo institucija koje se bave istim pitanjima u okviru globalne mreže Univerziteta Kolumbija, na kojem inače predaje profesor Džefri Saks.

Jeremić kaže da će se CIRSD finansirati iz privatnih izvora i na kraju svake godine na sajtu Centra biće objavljen izveštaj finansijera.

Jeremić je istakao da je Visoki savet srpskog predsedavanja GS UN izašao sa strateškim dokumentom u vezi sa ciljevima održivog razvoja i da su on i Saks izradili dokument koji, prema njegovoj oceni, predstavlja viziju razvoja sveta.

"U 21. veku neće biti stabilnog sveta bez tri ključne komponente - ekonomije, socijalne sfere i zaštite životne sredine, a sve to čini prostor održivog razvoja", ukazao je Jeremić.

On je podsetio da Milenijumski razvojni ciljevi iz 2000. godine prestaju da važe 2015. godine i da je pred UN izuzetno kompleksan izazov da 193 članice GS UN postignu dogovor o razvojnoj strategiji čovečanstva posle te godine.

Jeremić smatra da njegov CIRSD može da ima važnu ulogu u rešavanju tih važnih pitanja i da će pokušati projektima i javnom diskusijom da utiče na zakonodavne institucije.

Na pitanje da li je osnivanje Instituta uvod u njegovu kandidaturu za generalnog sekretara UN, Jeremić je kazao da ima dosta vremena do trenutka kad će biti objavljene kandidature, a da je za sada jedino poznato da budući generalni sekretar svetske organizacije treba da bude izabran iz regiona istočne Evrope.

Ekonomista Džefri Saks je rekao da će CIRSD obezbediti vodeću ulogu Srbije, ali i celom regionu u akademskom angažmanu na rešavanju ključnih pitanja za čovečanstvo.

Ističući da mu je posebno drago što se vraća u Srbiju posle 22 godine, Saks je rekao da nije dugo razmišljao o tome da li da prihvati Jeremićev poziv da bude deo Instituta.

"Jeremić je superstar u profesionalnom i karijernom smislu, s obzirom da je jedini moj student koji je za 10 godina uspeo da postane predsedavajući GS UN", rekao je Saks, koji je Jeremiću bio mentor na njegovim postdiplomskim studijama na Harvardu.

Zadatak CIRSD biće da obezbedi nezavisno istraživanje, analizu i praktične preporuke za unapređenje mirne saradnje među državama i unapređenje njihove svesti o promenama na globalnom nivou, kao i da zagovara ideju otvorenijeg, inkluzivnog i sigurnog međunarodnog sistema i promoviše održivi razvoj.

Centar čine bivši državni zvaničnici koji su bili deo Jeremićevog tima tokom njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini UN.

Bivši šef srpske diplomatije je predsednik CIRSD, a bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos je počasni predsednik.

U odboru savetnika su, osim Saksa, i gostujući profesor na Univerzitetu Oksford i bivši zamenik premijera Kuvajta šeik Muhamed Sabah al-Salem al-Sabah, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, bivši ministri spoljnih poslova Švajcarske, Kipra, Maroka, Senegala, Čilea i Indonezije, kao i predsednik Razvojnog istraživačkog centra državnog saveta Kine Vej Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1384 idi na stranu