Upucan jedan od vođa "Zabranjenih"

Muškarac (27) koji je ranjen sinoć iz vatrenog oružja u Železniku je Alen Kostić, jedan od najpoznatijih navijača Partizana iz grupe "Zabranjeni", saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

00:11

Default images

Napad se dogodio svega dva dana posle nereda na utamici Partizan - Crvena zvezda, kada su se pripadnici "Zabranjenih" sukobili s pripadnicima suparničke navijačke frakcije "Alkatraz".

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura izjavila je Tanugu da je 27-godišnji mladić ranjen sinoć oko 23.10 na uglu ulica Radoja Prvulovića i Braće Lukić u Železniku. Prema njenim rečima, on je zadobio prostrelnu ranu u desnoj butini, a prevezen je u Institut za ortopediju na Banjici. Međutim, kako B92 saznaje, radi se o Alenu Kostiću, jednom od najpoznatijih navijača fudbalskog kluba Partizan, koji pripada grupi "Zabranjeni". Ta grupa navijača Partizana smeštena je na istočnu tribinu i skoro uvek učestvuje u tučama sa navijačima Crvene zvezde, ali i sa suparničkim taborom, grupom "Alkatraz".

O njemu je svojevremeno bilo reči u emisiji B92 "Insajder", u serijalu koji se bavio upravo huliganima "(Ne)moć države". Alen Kostić je, prema podacima do kojih je došla ekipa "Insajdera", rođen 1986. godine, a do 2006. protiv njega je podneto 14 krivičnih prijava za teška krivična dela.

"Još 2004. godine bio je osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda. Naime, on je na improvizovani košarkaški teren u naselju Čukarička padina došao sa grupom od oko dvadesetak osoba, većina ih je nosila obeležja navijača Partizana, u rukama su imali metalne šipke, bejzbol palice, drvene letve, staklene flaše i noževe. Na terenu je desetak osoba igralo košarku ili su sedele na obližnjim klupama. Među njima bilo je i maloletnih osoba. Bez ikakvog razloga napali su prisutne. Alen Kostić je imao nož u ruci i napao je maloletnog F.D, kojem je nožem probijena plućna maramica. M.D. uboden je u predelu desnog grudnog koša. N.G. dobio je ubod u predelu vrata, a L.L. je dobio posekotinu na desnoj nadlaktici. Posle toga, grupa napadača se razbežala. Kod većine povređenih konstatovane su teške telesne povrede, opasne po život", objavljeno je u serijalu "Insajdera", koji je emitovan 3.12. 2009. Neki mediji navode i da se trenutno protiv njega pred Višim sudom u Beogradu vode svega četiri postupka, od kojih nijedan nije okončan, osim slučaja utakmice u Subotici, za šta je krajem januara ove godine oslobođen. Takođe, Kostić je nedavno izašao iz zatvora, u kom je bio zbog pokušaja ubistva metalnom štanglom.

Nije poznato da li je Kostić bio na derbiju za vikend, kada se navijačka grupa "Zabranjeni" sukobila sa suparnicima iz "Alkatraza", ali su se u javnosti već pojavile spekulacije da se radi o nastavku tog sukoba. Bivši upravnik niškog zatvora i kriminolog Zlatko Nikolić kaže da sukobi i izazivanje više požara na Marakani nisu običan incident, već izgledaju kao da su unapred planirani.

"Oni imaju privilegije vezane i za položaj i za materijalne uslove i za deo ili procenat od transfera igrača, od trgovine nekim drugim artiklima, jer to je sivo tržište i ima informacija da se stošta 'valja'. Zato je njihov interes da to bude pod njihovm kontrolom i zato je sukob između nekoliko frakcija. Njih nije podelila ljubav prema istom klubu već ljubav prema nekim beneficijama koje iz toga treba da imaju ili već imaju", istiće Nikolić.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da se ovde ne radi o navijačima, već o huliganima, kojima država mora da stane na put. Gostujući u "Kažiprstu" on je rekao da sprega između visoke politike i vođa ekstremnih grupa do danas nije prekinuta.

Ivošević dodaje da pitanjem huligana među navijačima država mora da se pozabavi na najvišem nivou i apeluje na biro za koordinaciju službi bezbednosti da se aktivnije uključi u rešavanje tog problema i uklonile kriminalce iz sporta i tribine vrate navijačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: