"Veća podrška diskriminisanima"

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najavila da će ta služba ubuduće pružati veću podršku osobama koje imaju HIV infekciju ili sidu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Počeli smo da radimo i na dobrovoljnom ispitivanju diskriminacije, što je kod nas potpuna novina, a cilj je da obezbedimo dokaze i iznesemo na videlo neprihvatljivo ponašanje prema marginalnim grupama i pojedincima", rekla je ona na konferenciji "Podsticanje pozitivnog delovanja društvene zajednice prema diskriminisanim društvenim grupama".

Govoreći o projektima koji su u toku, ona je posebno pomenula aktivnosti grupe srednjoškolaca iz cele Srbije, koji su sebe nazvali "Isterivači diskriminacije".

Oni će ovog meseca predstaviti prvi izveštaj o diskriminaciji dece i mladih u Srbiji, urađen u saradnji sa službom poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

"AS centar je, takođe, u saradnji sa poverenicom, radio pilot istraživanje tretiranja diskriminacije osoba sa HIV infekcijom ili ejdsom u 20 stomatoloških ordinacija. Rezultat je bio da smo u 19 ordinacija odbijeni", rekao je izvršni direktor ovog centra Đurica Stankov.

On je dodao da su njihove aktivnosti završene sa delimičnim uspehom, jer su sa nekim od stomatoloških ordinacija potpisali Memorandum o saradnji, koji će uključivati rad na suzbijanju stigmatizacije osoba sa HIV infekcijom ili sa sidom.

Grupa saradnika centra AS predstavila je na konferenciji priručnik za vršnjačke edukatore "Ili ti ili PPI (polno prenosive infekcije)", kojim žele da skrenu pažnju mladih na rizične oblike seksualnog ponašanja i moguće posledice.

Aktivnosti su deo omladinskog projekta "AS u duši - Podsticanje pozitivnog delovanja društvene zajednice prema diskriminisanim društvenim grupama", koji sprovodi AS centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i sidom, uz podršku Građanskih inicijativa.

Rad se odvija u okviru programa "Mladi su zakon" - Beogradski okrug, koji finansijski podržava Ministarstvo omladine i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu