A kako poslanici vide izbore na KiM

Beograd -- Lokalni izbori na Kosovu bili su tema i u Skupštini Srbije. SPS smatra da je i pored incidenata "začeta" Zajednica srspkih opština. DS traži sednicu odbora.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šefica poslaničke grupe SPS Dijana Vukomanović je osudila incidente na severu Kosova i Metohije tokom lokalnih izbora. Ona je novinarima u republičkom parlamentu rekla da je srpki narod u većini, posebno južno od Ibra, izašao na lokalne izbore i pored pritisaka i pretnji kojima je bio izložen.

Odziv Srba južno od Ibra, kako je rekla, daje za pravo da se konstatuje da su lokalni izbori uspeli. Vukomanović je poručila da je osvanuo „veliki dan za Srbiju i posebno za Srbe sa Kosova i Metohije, jer je začeta Zajednica srpskih opština i verifikovana blagoslovom naroda“.

Ona je istovremeno upozorla da je ključno pitanje da li će incidenti koje je pre svega na severu Kosova i Metohije, kako je ocenila, „izazvala šačica salonskih i vikend nacionalista“ imati pravne i političke posledice.

Nadležni organi će delovati i identifikovati sve one koji su izazvali incidente, naglasila je Vukomanović koja je istakla da bojkot, pretnje i zastrašivanje ne smeju da budu dozvoljeni.

Drecun: Bojkot nije dao očekivan rezultat

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da bojkot lokalnih izbora na Kosovu nije dao očekivani rezultat jer je jedan deo građana izašao i, kako kaže, sprečio da Albanci dođu na vlast u opštinama sa srpskom većinom.

Drecun je novinarima u parlamentu rekao da izbore u severnoj Kosovskoj Mitrovici treba ponoviti zbog brojnih neregularnosti. "Mislim da bojkot nije uspeo i pored toga što nije bilo masovnog izlaska Srba. Najbolji odgovor onima koji su zagovarali bojkot bilo je slavlje Srba u Gračanici zbog pobede liste 'Srpska'", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima izlaznost u Leposaviću i Zubinom Potoku je oko 22 odsto, a u Zvečanu oko 11 odsto.

Osvrćući se na incidente na severu Kosova on je rekao da je juče bila na delu sprega pojedinih političkih stranaka, udruženja, ekstremista, kao i da su neki od njih došli iz Republike Srpske i Crne Gore kako bi pokušali da spreče građane da glasaju. "Ovo je prevršilo sve granice i delovanje tih grupa se mora zaustaviti", poručio je Drecun.

On je dodao da veruje da će nadležni učiniti sve da se izbori u severnoj Kosovskoj Mitrovici ponove zbog neregularnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu