EU: Osuda nasilja, stav ipak sutra

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič osudila nasilje tokom izbora na severu Kosova, uz ocenu da je tako narušen inače dobro vođen izborni proces.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.11.2013.

10:44

Default images

"Pomno pratimo razvoj događaja... Naša izborna posmatračka misija izneće preliminarne procene na konferenciji za novinare 5. novembra", navodi se u pisanoj izjavi Maje Kocijančič.

Prema njenim rečima, za obezbeđenje lokalnih izbora na Kosovu bila je primarno odgovorna Kosovska policijska služba. Ona je dodala da je kosovska policija juče zatražila pomoć od Euleksa, koji je, uz podršku Kfora, uputio interventne jedinice na mesta gde su se dogodili incidenti.

Ona je podsetila da je visoka predstavnica Ketrin Ešton sinoć osudila incidente u severnoj Mitrovici i najavila da će EU formulisati stav o regularnosti izbora tek nakon što evropski posmatrački tim sutra predstavi preliminarni izveštaj o toku izbornog procesa. Portparolka Ketrin Ešton je odbila da komentariše zahteve da se izbori u severnoj Mitrovici ponove, uz obrazloženje da o tome ne odlučuje EU.

Kocijančičeva je u razgovoru sa novinarima podvukla važnost pune primene Briselskog sporazuma. “Naši napori idu u tom pravcu”, rekla je ona, uz napomenu da je Eštonova u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom. Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington ocenio je danas da su lokalni izbori na Kosovu bili uglavnom uspešni i pozdravio je napore Beograda i Prištine, ali je osudio nasilje na severu Kosova.

"Pozdravljam uglavnom uspešno sprovođenje jučerašnjih lokalnih izbora na Kosovu, na kojima je odziv u nekim opštinama bio viši nego ikada ranije", naveo je Lidington u saopštenju.

"Razočaran sam, međutim, zbog nasilnih incidenata i zastrašivanja na severu Kosova, čija je posledica bilo prevremeno zatvaranje biračkih mesta", naglasio je britanski ministar za Evropu.

Održavanje lokalnih izbora je, prema njegovim rečima, ključni deo istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Pozdravljam napore obeju vlada, koje su ohrabrivale učešće na uspešnim izborima, i osuđujem akcije ekstremističke manjine, kojoj nije smelo da se dozvoli da podriva napredak", istakao je Lidington.

On je poručio da će Velika Britanija nastaviti da tesno sarađuje s lokalnim i međunarodnim partnerima radi pružanja podrške uspešnom ishodu demokratskog procesa i dodao da s nestrpljenjem očekuje da narednih dana čuje rezultate izbora.

Lidington je pohvalio organizacije poput kosovske Centralne izborne komisije, OEBS i posmatračke misije EU, koje su, kako je napomenuo, naporno radile kako bi podržale slobodne i pravične izbore.

Nemačka odaje priznanje Beogradu i Prištini za izborni proces na Kosovu i istovremeno osuđuje nasilje ekstremista, rekao je danas portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, ističući da to nasilje ne može da zaustavi "put kompromisa".

Lokalni izbori na celoj teritoriji Kosova bili su važan i odvažan korak na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ocenio je on i dodao da Nemačka stoga odaje priznanje odgovornima na obe strane.

"Nemačka istovremeno osuđuje nasilje ekstremista koje je bilo usmereno protiv slobodnih izbora na severu zemlje. Ovo nasilje se ne može opravdati i ono neće moći da zaustavi put razuma i kompromisa kojim se krenulo", navodi se na sajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Šef norveške diplomatije Berge Brende ocenio je danas da su lokalni izbori na Kosovu protekli uglavnom dobro, da Beogradu i Prištini treba čestitati na konstruktivnom pristupu izbornom procesu, ali je napomenuo da izazovi i dalje predstoje - sprovođenje u delo izbornih rezultata.

"Jučerašnji lokalni izbori na Kosovu bili su važan korak napred za Kosovo i region, kao i za evropsku saradnju radi napretka i razvoja Zapadnog Balkana", izjavio je Brende, navedeno je u saopštenju objavljenom na vebsajtu norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsećajući da su izbori rezultat Briselskog sporazuma, Brende je ocenio da je glasanje proteklo uglavnom dobro i da vlastima u Beogradu i Prištini treba čestitati zbog konstruktivnog pristupa izbornom procesu.

"Pozitivno je to što su mnogi kosovski Srbi učestvovali na izborima, uprkos nekim nasilnim incidentima na severu Kosova. To je važan signal za budućnost", istakao je norveški ministar i dodao da posle okončanih izbora sledi "period put izazova, tokom kojeg rezultat glasanja treba da bude sproveden u delo."

Norveška će, prema njegovim rečima, nastaviti da sarađuje s Prištinom, Beogradom i Briselom i da doprinosi daljem napretku celokupnog regiona.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je danas da se izbori na Kosovu na mestima gde je glasanje nasilno prekinuto ne mogu smatrati regularnim.

Ona je u razgovoru za nemački radio Dojče vele istakla da "i pored nasilja na severu, ovi izbori ne bi trebalo da prekinu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, niti da se odraze na evropski put dve države".

Lunaček smatra da su izbori južno od Ibra bili bolje organizovani nego prethodni.

Tome, kako je navela, u prilog govori činjenica da su sve albanske partije priznale izborni rezultat, a i u opštinama sa srpskom većinom u centralnim i južnim delovima Kosova zabeležena je izlaznost od preko 45 odsto.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocenio je danas da su bojkot i nasilje tokom održavanja lokalnih izbora na Kosovu umanjili snagu onog što Srbi na Kosovu imaju da kažu i da ti napadi predstavljaju tragično neshvatanje stvarnosti.

"Bojkot i nasilje oslabili su reč Srba na Kosovu. Potrebno je sasvim suprotno", naveo je Lajčak preko Tvitera.

"Napadi Srba na Srbe predstavljaju fatalno neshvatanje realnosti", dodao je šef slovačke diplomatije, koji je odličan poznavalac prilika u regionu.

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila nezvanične rezultate lokalnih izbora, ali bez podataka iz četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Politički predstavnici Srbije su zatražili još sinoć da se ponište i ponove izbori na severu Kosova, a Oliver Ivanović je to ponovio i jutros, uz stav da bi to trebalo učiniti "u dogledno vreme".

Direktor vladine Kancelarije za medije kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu KiM i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela.

Kako je saopštio OEBS, "izborni proces bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koji su usledili na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice" i ta organizacija nije tražila poništavanje izbora.

Devenport: Bitna odlučnost da se sporazum sprovodi

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da Evropska unija osuđuje akte nasilja koji su se desili tokom izbora na severu Kosova, ali je i dodao da još ne može da iznese ocenu o regularnosti izbora.

"Što se tiče ocene o ishodu izbora, moramo još da pričekamo, da se konsultujemo sa drugim institucijama", rekao je Devenport na prezentaciji "Vodiča kroz pristupanje Srbije EU".

On je istakao da je bitno da i u Beogradu i u Prištini postoji odlučnost da se primeni Briselski sporazum, dodavši da je i EU odlučna da nastavi sa ulogom posrednika u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Govoreći o poglavlju 35, kojim bi u okviru pristupnih pregovora trebalo da bude obuhvaćeno pitanje Kosova, Devenport je rekao da je to glavni predmet diskusija koje se trenutno vode među državama-članicama EU, a koje se odnose na to šta bi to poglavlje trebalo da sadrži i kako bi trebalo da izgleda.
Devenport je, međutim, rekao da ne želi da unapred iznosi svoj stav o tome.

"Niko u tom kontekstu ne pominje neke nove kriterijume", naglasio je on.

I OEBS osudio nasilje

I generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Lamberto Zanijer oštro je osudio jučerašnje nasilje tokom izbornog procesa u severnoj Kosovoskoj Mitrovici.

"Nasilni napadi tokom izbora su za svaku osudu. Ti napadi nisu upereni samo protiv ličnog dostojanstva, već i protiv prava građana da naprave svoj slobodan demokratski izbor", rekao je Zanijer. On je izneo očekivanja da će se preduzeti sve kako bi krivci bili privedeni pravdi, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Takvi incidenti smatraju se još destruktivnijim budući da su se dogodili tokom izbora koji je trebalo da obeleže korak napred u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i da doprinesu stabilnosti i bezbednosti u regionu", naveo je Zanijer.

Prema njegovim rečima, izlaznost je bila ohrabrujuća na drugim mestima gde je značajan broj birača mogao da izađe na birališta i slobodno glasa za svoje kandidate.

Zanijer je zahvalio pripadnicima OEBS-a na terenu koji su, kako je naveo, nepokolebljivo radili svoj posao uprkos problematičnim okolnostima.

OEBS je bio koordinator u izbornom procesu u četiri opštine na severu Kosova, u skladu sa Briselskim sporazumom, podseća se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: